İzmir Büyükşehir Belediyesi İZDENİZ A.Ş.’nin kiralama yöntemiyle geçen yıl hizmete aldığı "Mavi Körfez" adlı araba vapurunun ardından İzmirliler, yeni bir tanesina daha kavuştu. Gelibolu Tersanesi’nde inşa edilen vapur, Bostanlı-Üçkuyular arasındaki ilk seferini Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya ve İzmirlilerin katılımıyla yaptı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin siparişini verdiği üç yeni araba vapurundan ilkinin önümüzdeki eylül ayında geleceğini belirten Başkan Kocaoğlu, "Bizim arabalı vapurlarımız da yolcu gemilerimiz de çok eskiydi. Bu nedenle filomuzu yenileyip sayıyı arttırmak için 15 yolcu gemisi ve üç tane arabalı vapur için ihale gerçekleştirip yapımlarına başlamıştık. Onların yapımı devam ediyor. Bu arada boşluk yaratmamak için, Bostanlı-Üçkuyular arasında yaptığımız arabalı vapur seferlerimizin aksamaması için önce Mavi Körfez’i kiralayıp devreye almıştık. Bugün de Mavi Ege’yi, eşini, kardeş gemiyi kiraladık ve işletmeye aldık. 52 araç ve 350 yolcu kapasiteli gemimiz, körfezimizde görev yapacak. İhaleyle aldığımız üç araba vapurunun ilki eylül ayı içerisinde, ikincisi altı ay içerisinde, bir altı ay sonra da üçüncüsü gelecek. Yani 2016 yılının sonuna kadar körfeze üç tane arabalı vapurumuz gelmiş olacak. Diğer yeni yolcu gemilerimizde de ufak tefek problemler vardı, onlar da gideriliyor, onlar da 2017 yılı içerisinde tamamlanacak. Her üç ayda bir yenisi geliyor. Böylece deniz ulaşımındaki gemilerimizi A’dan Z’ye yenilemiş oluyoruz. Arabalı vapur ve yolcu gemileri çok uzun ömürlü. Uzunca bir süre, en az 30-40 sene İzmir Büyükşehir Belediyesi körfezde toplu taşıma yapacak olan tüm gemi filosunu yenilemiş oluyor. Bunun mutluluğunu hep birlikte önümüzdeki süreçte yaşayacağız.” dedi.

“Mavi Ege” 52 metre boyunda, 13 metre eninde, 52 araç kapasiteli, 12 knot sürat yapabiliyor. Manevra kabiliyeti yüksek. İskelelere yanaşmalarda ve ayrılmada kolaylıkla manevra üstünlüğü sağlayabiliyor. Yeni nesil bir gemi olması sebebiyle yakıt sarfiyatı da oldukça tasarruflu. Diğer vapurlara oranla yüzde 30 daha az yakıt harcıyor. Yapımında yolcular için konfor ön planda tutuldu. Engelli yolcuların vapuru en rahat şekilde kullanması için gerekli uygulamalar yapıldı. Mavi Ege, aynı zamanda çevreci ve denize hiçbir şekilde atık bırakmıyor. Bütün atıkları tanklarda toplanıyor. Daha süratli olan yeni araba vapurları sayesinde önümüzdeki günlerde yeni düzenlemeler yapılarak sefer sıklığı arttırılacak.