İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, OHAL kararı ile ekonomi dışı düzenlemelerin hedef alındığı ve ekonomiye müdahalenin söz konusu olmadığını belirterek, işadamlarına işlerini normal şekilde sürdürmeleri mesajını verdi.
İzmir Ticaret Odası Temmuz ayı olağan meclis toplantısında ülke ve kent gündemi ele alınırken, İZTO yeni hizmet binası ihalesine de şerhli onay çıktı. İZTO Başkanı Demirtaş 15 Temmuz yaşanan darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL kararını değerlendirerek, “Uçuruma yuvarlanmadık belki ama ciddi yara aldık. Bundan sonra çok hızlı hareket ederek, yeniden yapılanmaya giderken demokrasi tarihimizde yeni bir sayfa açılmalı. Ama bu dönemde suçsuz insanlar cezalandırılmamalı. Emir kulu askerler ayrılmalı. Son yıllarda en çok tartışılan konulardan birisi toplumdaki kutuplaşmaydı. Şimdi demokrasi, parlamenter sistem ve Cumhuriyetimiz etrafında birleşip, Atatürk ilkeleri peşinde ilerleyerek, bu kutuplaşmaya son verip demokrasimizin daha da güçlendiği bir Türkiye oluşturabiliriz” dedi.
“Ekonomi dünyamızda OHAL yok”
OHAL kararının ekonomik etkisini de değerlendiren Başkan Demirtaş, “Şu anda dünyada terör tehdidine yönelik olarak Fransa’da da olağanüstü hal uygulanıyor. 90 günlük OHAL kararında, ekonomi dışı düzenlemelerin hedef alındığı söylendi. Ekonomi konusunda yeni yapılanma, düzenleme veya ekonomiye müdahale söz konusu değil. Yani bizim ekonomi dünyamızda OHAL yok, o nedenle biz işimize bakalım. Dileğimiz en kısa sürede, normalleşmek. Tüm üyelerimize ve vatandaşlarımıza da olağan yaşamlarına devam etmelerini öneriyoruz” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin dünyanın 17. büyük ekonomisi olduğunu hatırlatan Demirtaş, şöyle devam etti:
“Paniğe gerek yok. Bu çirkin girişim kısa vadede piyasaları bozamamıştır. Orta vadede olumsuz etkileri olabilir, yatırımlar ertelenebilir, tüketici bir miktar frene basabilir. Ama hep birlikte ülkemizin kutuplaştırılması girişimlerine karşı çıkalım. Panik yapmadan, çekingenlik içine girmeden, inadına daha yüksek sesle demokratik ve parlamenter rejimi savunalım. Bir karanlık gece yaşadık, sabahında yine aydınlık vardı.”
İZTO yeni hizmet binası ihalesine onay
Öte yandan mecliste yeni hizmet binasının yapım ihalesi de şerhlere karşın oy çokluğu ile onaylandı. Binanın yapımını Adnan Menderes Havalimanı’nı yapan KSC firması gerçekleştirecek. Gündem maddesi gereği kürsüye gelen İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ihale sürecini meclis onayına sundu. Kapalı teklif usulü ile gerçekleşen ihalede İzmirli KSC Yapı firması 44 milyon 398 bin TL anahtar teslimi bedelle kazandı. Firma geçtiğimiz dönemlerde İzmir’de Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali, Point Bornova AVM, İzmir Park AVM, Aşık Veysel Rekreasyon Alanı Buz Pisti, çok sayıda fabrika, İstanbul’da DKY Kartal projesi, Ege Bölgesi’nde çok sayıda AVM, konut ve fabrika yapımını gerçekleştirdi.
İnşaat komitesi şerh koydu
İnşaat Yapım ve Onarım Komite Başkanı Necip Nasır ise söz alarak, inşaatın ihale sürecinde komiteye gereken bilgi ve belgelerin yönetim tarafından verilmediğini ve bu nedenle şerh koyacaklarını belirterek şunları söyledi:
“Sayın başkanımızın Kordon ve deniz sevgisine istinaden tamamen yanlış olan projenin son dönemecindeyiz. Bundan daha önce ihale sürecinde komisyona komitemizden arkadaşlar gitti. Söz konusu üst yap ile ilgili komisyonlar oluşturdu. Biz teknik şartnameleri, mahal listesini ve projeyi istedik. Bekledik ama gelmedi. Biz bunu başka firmalardan gidip alabilirdik ama bunu kabul edemeyiz. Sektöründe İzmir’de iyi müteahhitler var. Söz konusu iş o kadar abartılacak bir iş değil. İzmir’de 4 bin firma var. Biz bunu yapmaya yeterli değimliyiz? Bu ihale süreci ötelenmeli. Piyasa biraz durulmalı. Biz içeriğini bilmediğimiz bir şeye evet diyemeyiz.”
“İzmir’in en kaliteli inşaatı olacak”
Nasır’ın eleştirilerine Başkan Demirtaş ise şu şekilde yanıt verdi:
“Biz proje sürecinde İzmir Ekonomi Üniversitesi ile çalıştık. Bu binanın en iyisi olması için çalışmalarımızı istedik. Biz ihale tarihini belirlemişiz. İhale tarihine gelinmiş her şey bitmiş, bizden dosya istediler. Bu pişmiş aşa su katmaktır. Herkes teklif versin. Biz 3 defa ihaleye çıktık. Biz burada az teklif geldi diye söyledik. Kordon’da iş yapmak kolay değil. Bu inşaat İzmir’in en kaliteli inşaatı olacak. Ben firmaları tanımıyorum komitemizin kararıyla bu işi yapabilirler dediler. Ve onayı verdik.”
Demirtaş’ın konuşmasının ardından ihale kararı 9 meclis üyesinin şerhi ile oy çokluğu ile onaylandı.