Bosna Hersek Federasyonu Ekonomi Odası Başkanı Mirsad Jasarspahic ile kardeş oda anlaşması imzalayan İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, “Bizim misyonumuz, Bosna Hersek ekonomisinin gelişmesi için işadamlarının ihracat yapmasına katkı sağlamak olmalı.” dedi.

İZTO Başkanı Demirtaş ve Ekonomi Odası Başkanı Jasarspahic, Bosna Hersek ile İzmir arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla kardeş oda anlaşması imzaladı. MODEKO Fuarı’na katılmak üzere İzmir’e gelen Jasarspahic, Demirtaş’ı makamında ziyaret etti. Toplantıda Bosna Hersek ile İzmir arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek, potansiyel işbirliği olanaklarını araştırarak işbirliği yapabilecek firmaları biraraya getirmek amacıyla kardeş oda anlaşması imzalandı.

‘MİSYONUMUZ, BOSNA HERSEK İHRACATINA KATKI SAĞLAMAK OLMALI’

Bosna Hersek’in Türk işadamları için çok önemli bir ülke olduğunu söyleyen Demirtaş, “Kardeşlerimiz orada yaşıyor. Geçmişte çok kötü günler yaşandı, her yer yakıldı, yıkıldı ama artık ekonomisi toparlanıyor. Mutlaka ihracatın arttırılması gerekiyor. Biz Türk işadamları olarak çok fazla mal satabiliriz ama bizim için önemli olan, mal almak olmalı. Bu nedenle her türlü ihraç ürününüzle ilgili yardımcı olmaya hazırız. Bu ilişkilerde bizim misyonumuz, Bosna Hersek’in ihracat yapmasına katkı sağlamak olmalı.” diye konuştu.

‘İŞADAMLARI İÇİN KONTAK NOKTASI OLABİLİRİZ’

Bosna Hersek ile Türkiye arasında iyi ilişkiler olmasına rağmenticari ilişkilerin istedikleri seviyede olmadığını belirten Mirsad Jaşarspahiç ise, “Dış ticaretimizde Türkiye’nin sekizinci sırada olmasından dolayı büyük üzüntü duyuyorum. Türkiye’nin birinci sırada olmasını istiyorum. Bosna Hersek’teki firmalarla Türkiye’deki firmaların birarada çalışabilecekleri birçok fırsat var. Konsorsiyum kurarak, uluslararası ihalelere beraber girebilirler. Bosna Hersek’te iş yapmak isteyen işadamları için kontak noktası olabiliriz. Sektörlere göre işbirliği yapabilecek firma bilgilerini verebiliriz.” diye konuştu. MODEKO Fuarı sebebiyle İzmir’e geldiklerini ve mobilya sektöründe işbirliği yapabilecek firmalarla ilgili bilgi aldıklarını aktaran Jaşarspahiç, şunları kaydetti: “Dizayn ve üretim açısından başarılı firmalarımız var, Avusturya ve Almanya gibi ülkelere ihracat yapıyorlar. Mobilya sektörünün yanısıra tüm sektörlerde işbirliği yapmak için elimizden geleni desteği vermeye hazırız.”

FİLİSTİN TİCARET ODASI’NDAN DEMİRTAŞ’A DAVET

Diğer yandan MODEKO Fuarı’na katılmak üzere mobilya sektöründe faaliyet gösteren firma temsilcileriyle birlikte İzmir’e gelen Filistin Salfet Ticaret Odası Başkanı Iyad Abu Zayed de İZTO Başkanı Demirtaş’ı ziyaret etti. İzmir ile ticari ilişkileri geliştirmek istediklerini ifade eden Zayed, Demirtaş’ı Filistin’e davet etti. Türkiye’nin, Filistin ekonomisinin kapısı olduğunu ifade eden Zayed, şöyle devam etti: “Türkiye, bizim için çok önemli bir ülke. İzmirli işadamlarını Filistin’de ağırlamaktan şeref duyarız. İlişkilerimizi geliştirmek için her konuda işbirliğine hazırız.” Demirtaş ise nisan ayı sonunda Filistin’e bir ziyaret programı düzenleyebileceklerini ifade ederek, “Daha sıkı bir işbirliği konusunda hazırız. MODEKO Fuarı nedeniyle İzmir’e gelen işadamlarınızı, aynı alanda faaliyet gösteren üyelerimizle buluşturalım. Ayrıca potansiyel sektörlerdeki işadamlarını biraraya getirmek için çalışma yapalım.” diye konuştu.