İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ve Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın (EBSO) işbirliğiyle gelen Japon Ortadoğu İşbirliği ve Hizmet Merkezi (JCCME) heyetine, yenilenebilir enerji sektörü hakkında brifing verildi. Japonya’nın önemli iş destek ofislerinden biri olan JCCME, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği konusunda 20 Japon firma için araştırma yaptıklarını belirtti. Ankara ve İstanbul’un ardından İzmir’deki enerji potansiyelini, enerji firmalarını ve teşvikleri öğrenmeye geldiklerini belirten heyetin başkanı Takashi Oya, Japon hükümetiyle özel sektör arasında köprü görevleri sebebiyle İzmir'de "Yenilenebilir Enerji" konulu bir rapor hazırlayacaklarını ve ilgili firmalara sunacaklarını söyledi. Raporun Japon Ekonomi Bakanlığı’na da sunulacağını belirten Oya, yılın son çeyreğinde yatırım düşünen firmalarla birlikte tekrar geleceklerini aktardı.

‘YENİLENEBİLİR ENERJİ KONUSUNA ÖNEM VERİYORUZ’

EBSO Yönetim Kurulu Üyesi, Enerji ve Enerji Verimliliği Çalışma Grubu Başkanı Hüseyin Vatansever ise enerji konusuna özel bir önem verdiklerini belirterek, yaklaşık yedi yıldır bu konuda çalışma yürüttüklerini kaydetti. EBSO Enerji ve Enerji Verimliliği Çalışma Grubu’nda sektör temsilcilerinin yanısıra akademisyenler, kamu kurumları ve ilgili meslek odalarından temsilcilerle birlikte faaliyet gösterdiklerini söyledi. Vatansever, “Bergama Organize Sanayi Bölgesi’nde (BOBSİ) de bu konuda bir kümelenme çalışması başlattık. BOSBİ’yi yenilenebilir enerji yatırımları üssü haline getirmeyi planlıyoruz. Japon yatırımcıları da bölgemize bekliyoruz.” dedi.

'STRATEJİK ÇALIŞMA YAPIYORUZ'

İZKA Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Sedef Özer de yenilenebilir enerji sektörüne yönelik potansiyel, mevcut firmalar ve ajansın sağladığı destekler hakkında bilgi verdi. Yabancı yatırımlar açısından da Ernst&Young firması ile sektöre yönelik bir strateji çalışması yapıldığını ve üç yıl içinde bu alanda çok yoğun tanıtım ve altyapı çalışmaları yürüteceklerini belirten Özer, Japonya’nın da hedef ülkelerden biri olarak belirlendiğini, bu sebeple iki kurum arasındaki işbirliğinin geliştirilerek, Japon firmaların İzmir’e gelmesinin sağlanmasının önemini vurguladı.