Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye gelen Japonya Dış Ticaret Teşkilatı ve Japon Arazi, Altyapı, Ulaşım ve Turizm Bakanlığı temsilcileri, İzmir’in Aliağa ilçesinde faaliyet gösteren Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği’ni (GEMİSANDER) ziyaret etti. Japonya Uluslararası İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Mitsuhiko Ida’nın başkanlığında beş kişiden oluşan heyet, gemi söküm bölgesindeki tesislerde incelemelerde bulundu.

Japon heyeti, GEMİSANDER Başkanı Adem Şimşek ve yönetim kurulu üyeleri karşıladı. Çevre ve Şehircilik, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıklarından temsilcilerin de katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan Şimşek, Türk gemi geri dönüşüm sektörü olarak dünyada lider konumunda olmanın gururunu yaşadıklarını ifade etti. Japon heyetinin sorularını da cevaplayan Şimşek, “Türk gemi söküm sektörü olarak bugüne kadar uluslararası sözleşmelerin yükümlülüğünü yerine getirmek adına 20 milyon doların üzerinde, insan ve çevre sağlığını koruyucu yatırımlar yaptık. Bireysel hatalar haricinde iş kazalarının tamamen önüne geçtik. Öte yandan son yıllarda gemi geri dönüşümünde büyük rekorlara imza attık. Dünyanın en büyük gemileri arasında gösterilen birçok gemiyi, tesislerimizde başarı ile geri dönüşüme kazandırdık. Bu noktada miladını dolduran gemilerinin en güvenilir ve en çevreci ülkelerde sökülmesini arzu eden Japonya ile de işbirliği yapmak isteriz.” dedi.

Barkovizyon eşliğinde bir sunum yapan GEMİSANDER Atık Yönetim Sorumlusu Ersin Çeviker ise ekonomik ömrünü tamamladıktan Türkiye’ye söküm için getirilen bir geminin tâbi olduğu kanuni denetimleri, fiziki söküm sürecini, bu süreçte hangi resmi prosedürlerin uygulandığını, geri dönüşümü mümkün olmayan çeşitli maddelerin nerelerde ve ne şekilde bertaraf edildiğini, söküm sırasında çevre ve insan sağlığına karşı muhtemel olumsuzluklara nasıl müdahale edildiğini anlattı.

Toplantıdan sonra tesisleri gezen ve çalışmaları inceleyen Japon heyeti, yetkililerden söküm çalışmalarının işleyişine yönelik bilgi aldı. Gemi İnşaatı Politikası Direktörü Akihiro Tamura, gazetecilere yaptığı açıklamada Türkiye’nin gemi geri dönüşüm endüstrisi hakkında bilgi edinmek, gözlemde bulunmak, Hong Kong Sözleşmesi ve Avrupa Birliği Gemi Geri Dönüşüm Yönetmeliği hakkında görüş alışverişi yapmak ve OECD Gemi İnşa Çalışma Grubu ile birlikte MEPC nezdinde tartışılan güncel meseleleri görüşmek için Aliağa gemi geri dönüşüm tesislerini ziyaret ettiklerini söyledi. Gemi sökümünün dünyayı yakından ilgilendiren önemli bir sektör olduğuna dikkat çeken Tamura, buna sahip ülkeler arasında Türkiye'nin en gelişmiş ve modern ülkelerden biri olduğunu belirtti. Tesislerine yönelik izlenimlerini aktaran Tamura, “Aliağa’da bulunan tesisler için tamamen kusursuz diyemeyiz ancak emsal ülkelere göre Türkiye, gerek çevre gerek insan sağlığı gerekse iş güvenliği konusunda sektörünü son derece geliştirmiş, örnek bir ülke konumunda. Biraz daha çabayla buradaki tesislerin tamamen kusursuz olabileceğini düşünüyorum. Japonya olarak bu noktada Türkiye ile işbirliği yapabileceğimize inanıyorum.” dedi.