Japonya Dışişleri Bakanı Kishida Fumio’nun, Almanya, Fransa ve İtalya’da meslektaşlarıyla Çin’in teklif ettiği Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB) ile ilgili görüş alışverişinde bulunduğu bildirildi.

Japon Dışişleri Bakanı Kishida’nın, ayrı ayrı Almanyalı meslektaşı Frank-Walter Steinmeyer, İtalyalı meslektaşı Paolo Gentiloni ve Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ile Almanya’nın Luebeck kentinde buluştuğu belirtildi.

Avrupalı meslektaşlarıyla görüşme sırasında, Japonya Dışişleri Bakanı Kishida’nın, konuyla ilgili Japonya’nın duruşunu Avrupalı meslektaşlarına arz ederek, yeni kurulan bankanın yönetim şeklinin önemini ve bu konuda olan kaygılarını dile getirdiği kaydedildi.

İngiltere'nin ardından Fransa, Almanya ve İtalya, Çin tarafından teklif edilen ve Dünya Bankası ile Asya Kalkınma Bankası'na alternatif olarak kurulduğu ileri sürülen AIIB’ye üyeliğini ilan etmişti. Japonya ve ABD’nin ise yeni kurulan bankanın yönetim şekli ve şeffalığına dair kuşkuları nedeniyle henüz AIIB’na üyelik konusunda olumlu veya olumsuz bir cevap vermediği biliniyor.