Japonya’nın başkenti Tokyo’da, ABD ve Japonya arasındaki tartışmalı serbest ticaret anlaşması Trans-Pasifik Ortaklığı'nın (TPP) tekrar müzakere edildiği bildirildi.

Tokyo’da bugün düzenlenen görüşmelere, ABD’nin ticari temsilcisi Wendy Cutler ve Japonya’nın müzakerelerdeki yetkilisi Hiroshi Oe’nin katıldığı ifade edildi. Görüşme kapsamında, ABD’den Japonya’ya ithal olunacak pirincin hedef tutarı konuşulduğu aktarıldı. Ayrıca, Japonya’dan ABD’ye ihraç edilen araba ve parçalarına uygulanan gümrük tarifelerinin masaya yatırıldığı kaydedildi.

Hawaii’nin başkenti Honolulu’da, 2011 yılında, Asya Pasifik ve Ekonomik İşbirliğine (APEC) dahil ülkelerden dokuzu, dünyanın en büyük serbest ticaret bölgesini kapsayan Trans-Pasifik Ortaklık anlaşmasının ana hatları konusunda uzlaşmıştı. ABD, Avustralya, Yeni Zelanda, Vietnam, Malezya, Singapur, Brunei Sultanlığı, Şili ve Peru’dan oluşan ortaklığa Japonya da dahil olmak istediğini belirtse de, ABD ile Japonya arasında uzun zamandır devam edegelen müzakerelerden şimdiye kadar olumlu bir sonuç alınamamıştı.