Amerika tarihinin kablo yayıncılıkta en büyük satın alma işlemi gerçekleşti. Kominikasyon devlerinden Charter, Time Warner Cable’ı bünyesine kattı.

Charter bu birleşme için Time Warner Cable şirketi sahiplerine 56 milyar dolar ödedi. Amerika’nın en büyük üçüncü kablo televizyon ve telekomünikasyon şirketi olan Charter Communications, kendisinden daha büyük olan ve ikinci sırada bulunan Time Warner Cable’ı 56 milyar dolara satın alması sektörde daha büyük rekabete yol açacağı yorumlarına neden oldu.

Cuma günü borsada işlem gören Time Warner’ın hisse senetlerinin kapanış fiyatından gerçekleştirilen satış (195 dolar 71 cent) ile birlikte şirketin borçları ile birlikte toplam değerinin 78 milyar dolar olduğu kaydedildi. Charter, Timer Warner Cable şirketine 56 milyar dolar ödemenin yanı sıra şirketin 22 milyar dolarlık borcunu da üstetlenmiş oldu.

Satın alma ile Charter’ın Amerika’da kablo yayıncılıkta bir numara olan Comcast ile daha güçlü rekabet edeceği belirtiliyor. Geçtiğimiz ay Time Warner’ı satın almak isteyen Comcast, 45 milyar dolar ödemeyi tahhüd etmiş ancak bu Time Warner tarafından reddedilmişti.

Charter geçen yılda Time Warner’ı satın almak istemiş ve 37 milyar dolar teklifte bulunmuştu. Ancak bu teklifi Warner geri çevirmişti.

Kablo yayıncılığın internet üzerinden televizyon yayınlarına erişimin giderek yaygınlaşması nedeniyle bir süredir kablo üzerinden servis sağlayan şirketlerin gelirlerinde ciddi düşüşlerin yaşandığı ifade ediliyordu. Şirketler son dönemde kar marjı daha yüksek olan ve hızlı büyüyen internet üzerinden yayın paylarını artırmaya çalışıyorlar. İnternet üzerinde film ve dizi yayınlayan Netflix ile Hulu gibi şirketlerin kablo üzerinden televizyon yayınlarını izleyiciye ulaştıran firmalarla rekabetini artması bekleniyor.