Kadın istihdam oranının yüzde 30 seviyesinde olduğu Türkiye’de kadınlar, iş hayatında daha çok yer alabilmek için esnek çalışma ve çocukları için kreş imkanlarının arttırılmasını istiyor. Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Betül Elmasoğlu, kadınların çalışmadığı bir Türkiye’nin, 2023 hedeflerine ve refah toplumuna ulaşmasının mümkün olmadığını söyledi.

Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) İzmir Avrupa Birliği Bilgi Merkezi, EGİKAD işbirliğiyle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü çerçevesinde bir toplantı düzenledi. Çalışma ekonomisi ve sosyal politika alanlarında uzmanlığıyla bilinen Prof. Dr. Meryem Koray, “İş Hayatında Kadın ve Avrupa Birliği” başlıklı bir sunum yaptı. Toplantıda konuşan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü ise iyi eğitimli kadınların iş hayatında yer alma oranının yüzde 70 seviyesinde olduğunu söyledi. Kadınların pozitif ayrım değil, birikimlerinin sonucu olarak iş hayatında yüksek rol oynamaya başladığını ifade eden Güçlü, “Kadınlar iyi eğitim alabildiklerinde çalışma hayatının aradığı nitelikli işgücü talebini karşılayacak, istihdam sorununun çözümüne de katkı koyacaklardır.” dedi.

‘KADINSIZ HEDEFLERE ULAŞAMAYIZ’

EGİKAD Başkanı Elmasoğlu da kadınların siyasetten çalışma hayatına kadar daha çok yol alması gerektiğini vurguladı. Türkiye’de nüfusun yarısını oluşturan kadınların işgücüne katılım oranının erkeklerin üçte biri olduğuna işaret eden Elmasoğlu, şöyle konuştu: “AB ülkeleri arasında, kadınların işgücüne katılma oranı en düşük ülkeyiz. Tüm yaş gruplarında erkeklerin işgücüne katılma oranı daha yüksek. Kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 29,5 ile, yüzde 62,5 ortalaması olan OECD ülkelerinin en alt sırasında yer alıyoruz. Kadın istihdam oranını, seferberlik başlatarak arttırmalıyız. Kadın ve erkeğin omuz omuza çalışmadığı Türkiye, 2023 yılında koyduğu ekonomik hedeflere ulaşamaz.”

ESNEK ÇALIŞMA VE KREŞ TALEBİ

Prof. Dr. Koray ise yaptığı sunumda, AB ülkelerinde kadının istihdama katılım oranının yüzde 70’ler seviyesinde olduğuna işaret ederek, bu oranı yüzde 75’e çıkarmak için çalışma yaptıklarını aktardı. Kadının istihdamını kolaylaştırmak için çocuk bakımına ciddi bir pay ayrılması gerektiğini vurgulayan Koray, “Türkiye’de kreşlerde çocuk bakım oranı yüzde 10. Avrupa ülkelerinde bu oran yüzde 90 seviyesinde. Türkiye’de de kadınların iş hayatında yer almalarını kolaylaştırmak için kreş olanaklarının arttırılması gerekiyor. Yine Avrupa’da, kadının tek başına çalışabilmesi için esnek çalışma ve ücretsiz kreş imkanı sunuluyor. Türkiye’de de kadınlar için esnek çalışma imkanları getirilmeli. Kadını çalışmaya özendirici başka tedbirler de alınmalı ancak bu sayede kadının da ekonomiye katıldığı güçlü bir refah toplumu olabiliriz.” diye konuştu.