Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdaresi Başkanı (KOSGEB) Recep Biçer, artan destek rakamlarını açıkladı.

Biçer, yenilenen destek programlarını KOSGEB Başkanlık binasında düzenlediği basın toplantısıyla ilan etti. Ciddi oranda arttırılmış destek rakamlarını uygulamaya geçireceklerini ifade eden Biçer, KOBİ ve Girişimcilere çok önemli katkılar sağlayacağını söyledi.

Yurtiçi Fuar destekleri metre kare başına yüzde 25 oranında arttırılırken, Girişimci kadın, gazi, 1. Dereceden şehit yakını veya engelliye; yaptığı harcamalardaki destek bölgelere göre yüzde 10 arttırıldığını açıklayan Biçer şöyle devam etti:

‘’Ar-ge İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı kapsamında yürütülen, girişimci olarak proje başvurusu yapan işletmeye proje süresince aylık azami 500 yüz TL geri ödemesiz kira desteği verilebilirken; işletmenin teknopark sınırları içinde yer alması durumunda aylık azami bin 250 TL olmak üzere toplam 30 bin TL, teknopark sınırları dışında yer alması durumunda aylık azami bin TL olmak üzere 24 bin TL geri ödemesiz kira desteği verilecek. Ar-ge İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı kapsamında yürütülen Endüstriyel Uygulama Programında proje iş planında yer alan ve proje süresi içinde ihtiyaç duyulan; test, analiz be laboratuar ekipmanı ile buna yönelik sarf malzemesi giderleri , üretim hattı tasarım giderleri, üretime yönelik makine, teçhizat, donanım ve yazılım giderleri kapsamında işletmeye geri ödemeli olarak üst limit 200 bin TL destek sağlanırken geri ödemeli destek üst limiti 500 bin TL arttırılmıştır.’’

Tanıtım Desteği üst limiti 10 bin TL’den 15 bin TL’ye, Enerji Verimliliği Desteğinde ise 30 bin TL’den 50 bin TL’ye çıkarıldığını belirten Biçer, KOSGEB KOBİ ve Girişimcilik finalistleri, KOSGEB tarafından düzenlenen Yurtdışı İş Gezisi Programından bir defaya mahsusu olmak üzere üst limitler dikkate alınmaksızın yüzde 100 oranında destekleneceğini söyledi.

YENİ DESTEKLER

Gönüllü Uzmanlık Desteği ve Lojistik Destek gibi yeni eklenen destek programlarını da bildiren Biçer, şöyle devam etti:

‘’İşletmelerin, ihtiyaç duydukları konularda Gönüllü Uzmanlardan alacakları hizmetlerde gönüllü uzmanların konaklama ve ulaşım giderleri için destek verilmesi planlanan bu yeni destek de her bir uzmanlık hizmeti için destek üst limiti 2 bin TL, toplam destek üst limiti ise 10 bin TL. Program başlangıç tarihi itibariyle, son mali yıl içinde ihracat yapmamış işletmelere uluslararası ticarette lojistik desteği verilir. Her bir uluslararası ticaret için sağlanacak desteğin üst limiti 4 bin TL olup, toplam destek üst limiti 20 bin TL şeklinde olacak.’’ diye konuştu.