Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü çerçevesinde düzenlenen etkinlikte, kadına yönelik şiddete ilginç bir tepkiyle dikkat çekildi. Erkekler tarafından kadına yönelik şiddetin son zamanlarda ciddi oranda arttığına dikkat çekilerek, “Yüzünüze bakmaya yüzümüz olsun” sloganıyla kadın şiddeti, iş dünyası tarafından protesto edildi. İş dünyasının erkek temsilcileri, mor bir atkıyla yüzlerini kameranın aksi yönüne çevirerek, “Kadınların yüzüne bakmaya yüzümüz yok.” dedi.

EGİAD merkezinde düzenlenen etkinlikte Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) tarafınodan hazırlanan İş Dünyasında Kadın Raporu kamuoyuna açıklanırken bir panelle de kadının Türk toplumundaki yeri tartışıldı. Toplantıya TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça, BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Levent Akgerman, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şükrü Ünlütürk ve Yönetim Kurulu Üyesi Esin Güral Argat, TÜRKONFED İş Dünyasında Kadın Komisyonu Başkanı Hülya Gedik Sadıklar, EGİAD Başkanı Seda Kaya, EGİKAD Başkanı Betül Elmasoğlu, İZİKAD Başkanı Candan Çilingiroğlu ve çok sayıda iş dünyası temsilcisi katıldı.

‘ÇALIŞMA SÜRELERİ KISALTILMALI’

Açılış konuşmasını yapan BASİFED Başkanı Akgerman, kadınların yaşadığı sıkıntıların, erkek çocuklarını yetiştiren anne ve babaların eğitilmesinden geçtiğine vurgu yaptı. Akgerman, “Kadınların istihdam oranının arttırılması kadar onların kalifiye işgücü gerektiren, saygın bir işte çalışmalarının önünün açılması da önemle üzerinde durulması gereken bir konudur, çünkü iyi bir iş, iyi bir eğitim demektir. Eğitimli ve çalışan bir kadının aile yaşantısında da olumlu etkileri olacaktır. Dolayısıyla iyi eğitim almış ve çalışan bir kadın, sağlıklı nesillerin yetişmesi için çok önemli bir aktördür. Kadınların çalışma süreleri kısaltılmalı. Teknolojiden yararlanılarak kadınlara evden de çalışabilme imkanı getirilmeli.” dedi.

‘KADIN İSTİHDAMINI ARTTIRMADAN 2023 HEDEFLERİNE ULAŞAMAYIZ’

TÜRKONFED Başkanı Onatça ise sadece mevzuatta düzenleme yapılarak, Türkiye’de kadının iş hayatındaki yerinin iki katına çıkarılabileceğine dikkat çekti. Onatça, doğum izni ve kreş gibi konularda yapılacak değişikliklerin yanısıra kadınların çalışmasını ve girişimci olmasını teşvik edici düzenlemeler yapılmasının, kadınların iş hayatındaki payını iki katına çıkarabileceğini dile getirdi.

Açıklanan söz konusu rapora göre Türkiye’de kadının iş hayatına katılımının önündeki en önemli engellerden birinin mevzuat olduğu belirtildi. Buna örnek olarak Avrupa Birliği’nde 16 hafta olan doğum izninin, Türkiye’de 18 hafta şeklinde düzenlenmesi gösterildi. Bunun da işverenlerin kadın çalışanı tercih etmemesine yol açtığı belirtildi. Rapora göre ayrıca kadınların, çocuklarını güvenle teslim edebileceği kreş altyapısının kurulamadığına, kadının çalışmasını teşvik edici uygulamaların hayata geçirilemediğine dikkat çekildi.

Dah sonra düzenlenen panelde konuşan EGİKAD Başkanı Elmasoğlu, kadınların iş hayatında istenen düzeyde yer alamadığına dikkat çekerek, bunun için kanuni düzenlemelere ihtiyaç olduğunu söyledi. Elmasoğlu, “Kadınlar ile erkekler omuz omuza çalışırsa ülkemizde 2023 hedeflerine ulaşırız. Kadınların iş hayatında yer alması için de toplum olarak istekli olmamız gerekiyor. Kadınların çalışma hayatındaki engellerini kaldırmalıyız. Aksi takdirde bu konuda ileri bir adım atmamız mümkün değil. Yetkililer bu konuda artık zaman geçirmeden gerekenleri yapmalı.” diye konuştu.