Türkiye'de en fazla cevizin yetiştirildiği il olan Kahramanmaraş'ta hasada başlandı.

Üreticiler sabahın ilk ışıklarıyla birlikte cevizlerini toplamaya gidiyor. Toplanan cevizler kabuğundan ayrıldıktan sonra kurutmaya bırakılıyor. Yaklaşık 1 haftalık kurutma süresinin ardından ürün satışa hazır hale geliyor. Kimi üreticiler de cevizlerini kabuklu olarak satıyor.

Kahramanmaraş'ta bu yıl 25 bin ton ceviz rekoltesi bekleniyor.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Sütyemez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin dünya ceviz yetiştiriciliğinde önemli bir güce sahip olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Avrupa'da ise en fazla ceviz yetiştiren ülke konumunda bulunduğunu belirten Sütyemez, "Hemen hemen ülkemizin her yerinde ceviz yetişmektedir, ancak Türkiye ceviz yetiştiriciliği içinde Kahramanmaraş'ın özel bir yeri vardır. Gerek kalitesiyle gerek üretimiyle. Öncelikle üretim değerleriyle Kahramanmaraş, ceviz yetiştiriciliğinde Türkiye'de açık ara öndedir." dedi.

Sütyemez, Kahramanmaraş'ta geçen yıl 16 bin ton ceviz üretildiğini, bu yıl da yaklaşık 25 bin ton rekolte beklediklerini dile getirdi. 

"Ceviz yetiştiriciliğinde Türkiye'de merkez konumunda olan Kahramanmaraş Avrupa'nın da ceviz deposudur" diyen Sütyemez, şöyle devam etti:

"Nasıl ki Konya Türkiye'nin tahıl deposuysa Kahramanmaraş da Türkiye'nin ceviz merkezi konumuna gelmiştir. Dolayısıyla Türkiye, Avrupa içinde en fazla ceviz yetiştiren ülke konumundayken şehir olarak da baktığımızda da Kahramanmaraş Avrupa ve Türkiye'de en fazla ceviz yetiştiren merkez konumundadır. Yaptığımız çalışmaların neticesinde dünyada Kahramanmaraş'ın ceviz borsası konumuna gelmesi hayali bir durum değildir, bu gerçekleşecektir."

- En çok 'Maraş 18' yetiştiriliyor

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi olarak ceviz ıslah ve üretim çalışmalarının devam ettiğini de anlatan Sütyemez, "Kahramanmaraş'ta en çok yetiştirilen ve bir marka olan ceviz 'Maraş 18' çeşididir. Kentin yüzde 90'ı bu cevizi yetiştirmektedir ve pazarlamaktadır. Türkiye'nin her yerinde Maraş 18'e ciddi bir talep olduğunu görmekteyiz. Tabi sadece Kahramanmaraş'ta değil, Türkiye'nin ve dünyanın ceviz yetiştiriciliği yapılan her bölgesinde bahçeler kurarak cevizin üretim ve kalitesini de üreticilere sunmaktayız." diye konuştu.