Denizi olmayan kent Kahramanmaraş, 55 ülkeye yılda 20 milyon dolarlık alabalık satıyor. İhracatta Türkiye üçüncüsü olan kentte bulunan 41 tesis, 4 bin kişiye istihdam sağlıyor

Kahramanmaraş'tan, 55 ülkeye yılda 20 milyon dolarlık 6 bin ton alabalık ihraç ediliyor. Türkiye'nin en büyük balık işleme ve paketleme tesisinin de bulunduğu kentte alabalık sektöründe 4 bin kişi çalışıyor. Dondurması, biberi ve tarhanasıyla ünlü olan kent, yetiştirdiği alabalıklarla da adını duyurdu. Akarsu kenarlarına beton havuzlardan yapılan tesislerde 1970'li yıllarda amatörce başlayan alabalık üretimi aradan geçen zamanda artmaya ve profesyonelce yapılmaya başladı.

YILLIK 18 BİN TON İŞLEME
2003'te Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın alabalık üretimini desteklemesiyle birlikte alabalık üretimine ilgi artmaya başladı ve karada beton havuzlar dışında baraj göllerinde de yeni tesisler açıldı. Alabalık üretimindeki bu potansiyel nedeniyle, bir holding tarafından kente balık işleme ve paketleme tesisi kuruldu. Yıllık 18 bin ton işleme ve paketleme kapasitesiyle Türkiye'nin en büyük tesisinin Kahramanmaraş'a kurulmasıyla birçok tesis kapasitesini artırdı, yeni tesisler açılmaya başladı.

41 ALABALIK ÜRETİM TESİSİ
Kahramanmaraş, 41 alabalık üretim tesisi ile adeta denize kıyısı bulunan şehirlerle yarışmaya başladı. 70'li yıllarda amatörce yapılan alabalık üretimi, şimdilerde yıllık 20 milyon dolarlık 6 bin ton balığın ihraç edildiği büyük bir sektör haline geldi. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Orhan Bülbül, alabalık ihracatında Kahramanmaraş'ın Türkiye'de 3'üncü sırada olduğunu söyledi. Kılıç Holding Alabalık İşletmeleri Direktörü Taner Şeker, Türkiye'nin en büyük balık işleme ve paketleme tesisinin Kahramanmaraş'a kurulmasındaki en önemli etkenlerin kentin 2007'de kalkınmada öncelikli iller arasında olması, limanlara yakınlığı ve su havzası bakımından büyük olması olduğunu söyledi. Yıllık 50 milyon adet üretim kapasitesine sahip kuluçkahane de kurduklarını belirten Şeker, "Balıklar taze temizlenmiş, dondurulmuş ve füme şeklinde işlenip paketlenir. Yıllık 6 bin ton balık, Avrupa ve Rusya başta olmak üzere 55 ülkeye ihraç edilir" dedi.

4 BİN KİŞİYE İSTİHDAM
Kentteki tüm tesislerin düzenli olarak denetlendiğini ifade eden Bülbül, "18'i baraj göllerinde özel ağ kafeslerde, 23'ü de karada beton havuzlarda olmak üzere ilimizde 41 tesiste alabalık üretimi yapılıyor. Yılda 6 bin ton balık işlenerek ihraç ediliyor. Bölgemizde bulunan işletmeler 4 bin kişiye istihdam sağlıyor. Bakanlık olarak da bizler üreticilerin yanındayız. Ürettikleri balıklara kilo başına 75 kuruş, 1 kilo ve üzerindeki büyük alabalıklar için ise 1 lira destekleme veriyoruz" diye konuştu.