Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Kilis ve Osmaniye ticaret ve sanayi odası başkanları, genel sekreterleri ve bölgedeki kalkınma ajansları yöneticilerinin katılımıyla 8'incisi düzenlenen toplantı GTO'da yapıldı.
GTO Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, toplantının açılışında, odalar arasında ekonomik ve bölgesel kalkınmaya yönelik iş birliği amacıyla oluşturulan platformun her toplantıda farklı bir konuyu işlediğini söyledi.

Bugüne kadar Suriye’den gelen göç dalgası, turizm, kuraklık ve su kullanımı, yenilenebilir enerji, pamuk, mermer konularını çalıştıklarını hatırlatan Bartık, hazırlanan raporları da ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşarak alınması gereken önlemleri sıraladıklarını ifade etti.

Bartık, Türkiye'nin önde gelen sanayi ve ticaret şehri Gaziantep'te bir araya gelen platform üyelerinin bu toplantıda ihracatı ele aldığını vurguladı.

Gaziantep'in 2015 yılını 6 milyar 270 milyon 202 bin dolarla kapattığını anımsatan Bartık, şöyle konuştu.

"Gaziantep'in ihracatta sağladığı başarı ve performans önemli bir tecrübedir. Bu tecrübeyi paylaşma yanında, bölgemizin bulunduğu stratejik konum, gelişen pazarlara yakınlığı çok önemli bir avantaj ve bu avantajı bölge illerimizle iş birliği içinde en iyi şekilde değerlendirmek lazım. Bugün bu konular ele alınıyor. Birlikte neler yapabiliriz, rekabet gücümüzü, pazarlardaki payımızı nasıl arttırabiliriz gibi hususlar aslında bölgemizin geleceği açısından çok önemli konular. Türkiye’nin 2015 yılı ihracat 133 milyar 564 milyon 526 bin dolar. Platform üyesi illerin ihracat toplamı ise 9 milyar 659 milyon 526 bin dolar. Bölge illerimiz Türkiye ihracatının yüzde 7,23'ünü karşılamaktadır. Bu oranın gelecek yıllarda artacağına inanıyorum. Bölge illerinin ihracatta birer yıldız olması için çalışacağız."

Gaziantep’te bölge ihracatının değerlendirildiği toplantıda Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cengiz Toraman, "Bölgesel Kalkınmada İhracatın Önemi" konulu sunum yaptı, dış ticareti geliştirmek için izlenmesi gereken yolları anlattı.