En fazla Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’den ithalat yapılırken bunu sırasıyla Çin, Türkmenistan, Hindistan, İsviçre, Almanya, Yunanistan ve İsrail takip ediyor. Türkiye’de son 2 yılda ihracat rakamlarında gözle görür bir düşüş yaşanıyor. Ekonomideki durgun hava halk pazarlarına kadar yansırken, ihracat oranlarında gözle görülür bir artış yaşanmadı. 
TÜİK verilerine göre Kahramanmaraş 2013 yılında illerin ithalat sıralamasında 16’ncı sırada yer alıyor. Kahramanmaraş’tan yaklaşık 900 milyon dolar ihracat yaparken 1 milyar 227 milyon dolar da ithalat yapıyor. Geçtiğimiz haftalarda kente gelen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan 2002 yılında 110 milyon dolar ihracat yapılırken 2014 yılı itibari ile 906 milyon dolar ihracat yapıldığını söylemişti. Son yapılan ‘Ekonomi Forumu’ toplantısında kamuoyu ile paylaşılan katalogda TÜİK verileri açıklandı. Açıklanan rakamlara göre Kahramanmaraş’ın 906 milyon dolar ihracatına karşılık, 1 milyar 227 milyar dolar da ithalat yaptığı görülüyor. Bu göre kentte yılda ortalama 321 milyon dolar ihracat açığının ortaya çıktığı dikkat çekiyor. 

TÜİK verilerine göre ithalattaki en büyük pay, bitkisel ürünler, hayvancılık ve avcılık. Yüzde 44’lük bir oradan bu ürünlerden ithalat yapılırken kimya, kömür, kauçuk ve plastik sektörlerinde de yüzde 26 oranında ithalat yapılıyor. 

HAM MADDE DIŞARIDAN ÜRETİM BİZDEN

Ayrıca Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası verilerine göre Kahramanmaraş, Türkiye’nin iplik üretiminin yüzde 35’ini karşılıyor. Ancak TÜİK verilerinde kentteki sanayicinin ABD’den en fazla pamuk, pamuk ipliği ve mensucat ithalatı yapıldığı görülüyor. İthalatta tekstil ürünlerinin ardından ise mineral yakıtlar, mineral yağlar ve bunların damıtılmasında elde edilen ürünler geliyor.