Deneme amaçlı Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından getirilen kivi fidanları Merkez Suluyayla Köyünde 4 dekar, Merkez Fatih kasabasında 2,5 dekar ve Andırın Efirağızlı Köyünde 3 dekar alanlara kivi fidanı dikimleri gerçekleştirilerek hava oransal neminin yüksek, sulama imkanın yeterli olduğu yerlerde alternatif meyve kivi yetişriciliğininin yaygınlaştırılması için çalışmalar başlatıldı.

Kivi dikim çalışmalarına katılan İl Müdürü İhsan EMİRALİOĞLU "Kahramanmaraş ta bir çok ürünün başarı ile yetiştirilebileceğini bu güne kadar yapılmayan ticari kivi yetiştiriciliğinin bu üç bölgede yapılan çalışma ile yaygınlaşacağını düşünüyoruz " diyerek, çiftçilerimizin alternatif ürünler ile gelir seviyesini arttırmaya hedeflediklerini ilerleyen günlerde diğer deneme ve demonstrasyon çalışmalarına hız vereceklerini sözlerine ekledi.

İlimizde ticari anlamda tarımı yapılmayan kivi, alternatif bir ürün olarak Kahramanmaraş ta da yetiştirilmeye başlayacak.

KİVİ YETİŞTİRİCİLİĞİ

Kivi (Actinidia deliciosa, A. chinensis) bu yüzyılın başında kültüre alınmaya başlayan, geniş ticari yetiştiriciliği son 25 yılda gelişen yeni bir meyve türüdür. Kivi bitkileri sarılıcı ve tırmanıcı bir türdür.

Doğal yetişme ortamı (anavatanı) olan Çin'de çok geniş alanlarda yayılmıştır. Sibirya'dan güney Çin'e ve Hindistan'a kadar olan doğal yetiştirme alanlarında 50'den fazla türü ve bu türlere dahil yüzlerce çeşidi farklı ekolojilere adapte olmuşlardır. Doğal ortamda yetişen bitkilerin meyveleri toplanarak yüzlerce yıldır tüketilmektedir. Hatta yazılı Çin kaynaklarında birtakım hastalıkların tedavisi için kullanıldığı da belirtilmektedir. Geniş bir alanda yetiştiği Çin'den Yeni Zelandalı botanikçiler tarafından bu ülkeye götürülen tohumlar, kivi kültürünün de başlangıcı olmuştur. Başlangıçta koleksiyonlarda ve laboratuarlarda yer alan türlerden seleksiyonla elde edilen çeşitlerle 1950'lerden sonra ticari bahçeler kurulmaya başlanmıştır.Kivi kısa sürede dünya pazarlarında tanınması ve talebin artışına paralel olarak birçok ülkede yetiştirilmeye başlanmıştır.

Yetiştirildiği Yerler

Son 20 yılda Yeni Zelanda, İtalya, Fransa, Yunanistan, İspanya, Avustralya, Japonya, Güney Afrika, A.B.D. (Kaliforniya) ve Şili gibi ülkelerde yetiştiriciliği hızla gelişmiştir. Çin'de doğal gelişme ortamında diye adlandırılan bu meyve 1950'li yıllardan sonra Yeni Zelandalı ihracatçılar tarafından dünya pazarlarına tanıtılmıştır. Meyvenin bu pazarlarda yer almaya başlaması ile adı Yeni Zelandalı ihracatçılar tarafından bu ülkenin sembol kuşu olan “KİWİ” olarak değiştirilmiştir. Bugün bütün dünyada A. deliciosa ve A. chinensis ile diğer türlere dahil ve meyvesi yenen tüm çeşitler kiwifruit yada kısaca kivi olarak adlandırılmaktadır.

Türkiye de kivi yetiştiriciliği öteki Akdeniz ülkelerinden 15-20 yıl sonra başlanmıştır.

Ülkemizde Kivi ile ilgili çalışmalar ilk olarak 1988 yılında Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü tarafınca başlatılmış olup, adaptasyon çalışmaları sonucunda Karadeniz, Marmara ve Ege sahil bölgelerinin kivi yetiştiriciliğine uygun olduğu saptanmıştır. Türkiye'de kivi üretimi daha çok yeni olup, üretime daha çok başarılı adaptasyon-demonstrasyon çalışmalarının olduğu yerlerde başlanılmıştır. Bu çerçevede ticari kivi bahçeleri daha çok Kuzey Marmara (Yalova,Bursa,Adapazarı,Çanakkale) Doğu Karadeniz (Rize, Trabzon, Giresun,Ordu) ve Batı Karadeniz (Zonguldak) yörelerde yer almaktadır. Ayrıca Ege ve Akdeniz Bölgelerinde de az da olsa ticari bahçeler vardır. Faydaları

Kivi meyve eti yüksek oranda (100-400 mg/100 gr.) C vitamini içermektedir. Bu miktar turunçgillerin 2-4 katıdır. Ayrıca Demir,Potasyum,Kalsiyum, ve P minarelilerini yüksek oranda içerir. Buna karşılık düşük oranda şeker içerdiği için kaloriside düşüktür.

Özellikle içerdiği petkin sayesinde vücudu toksinlerden arındırır. Zararlı kolesterolü düşürür. Faydalı kolesterolü yükseltir.

Nasıl ve Nerede Kullanacağız?

Öte yandan yeşil renkli meyve eti asıl tüketim yanında pasta ,kek, dondurma ve fermantasyon sanayiinde de kullanılmaktadır. Meyve suyu, reçel ve marmelat yapımında kullanıldığı gibi derin dondurularak da kullanılabilmektedir.

Muhafaza Koşulları

Kivi meyvesinin doğal koşullarda 2-3 ay, soğuk hava depolarında 6-8 ay kolaylıkta saklanabilmesi de bu yeni meyveye ayrı bir değer kazandırmaktadır.