15 Mart 2011’de resmen başlayan karışıklık nedeniyle vatanlarını terk eden Suriyeliler, ucuz işgücü nedeniyle Türkiye sanayisinin ve üretiminin bel kemiği haline geldi. Tekstil başta olmak üzere birçok sektörde ara eleman olarak çalışan Suriyeliler, Türk müteşebbisler tarafından da tercih ediliyor. 

HABER 46/ ÖZEL 

Türkiye’de işsizlik her geçen gün artarken Suriyeliler ise iş bulma konusunda zorluk çekmiyor. Kahramanmaraş sanayisinde üretim ağını oluşturan hemen hemen her sektörün temelinde bulunan Suriyeliler şehir entegrasyonunu da tamamlayıp iş gücüne dahil oldu. Öyle ki, Türk sanayicilerin en büyük korkusu ise Suriyeli çalışanlarının gitmesi oldu.
KAHRAMANMARAŞ SANAYİSİ 
Kahramanmaraş’ta hemen hemen her işletmede çalışan Suriyeliler, iş gücü bakımından Türk işçilerin önüne geçti. İş beğenmeme, kendini daha iyi yerlerde görme, yüksek maaş ve toplumsal statü bakımından patronlara zorluk çıkaran işçilerin yerine ara eleman olarak Suriyeliler kullanılmaya başlandı. 2011 yılından bu yana Kahramanmaraş tekstil işletmelerinde daimi işçi afişleri artık Suriyeliler nedeniyle konmuyor. Ülkemizin aksine Kahramanmaraşlı sanayiciler kayıt dışı çalıştırmak yerine tamamı resmi bir çalışma prosedür yöntemini izliyor. 
İŞKUR RAKAMI AÇIKLADI
Kahramanmaraş İŞKUR verilerine göre, kentte işsizlik rakamlarının orta olmasının sebebinin iş beğenmeme olduğu yorumları yapılıyor. Yapılan müracaatların tamamına yakını devlet kademelerinde çalışmak isteyenler olunca özel sektör kendine çalıştıracak kimse bulamıyor. Sanayici ve tüccar ise Türk işçilere göre daha verimli olan Suriyeli işçileri kullanıyor.
TEKSTİL ÜRETİMİ, ARA ELEMAN SURİYELİLERE EMANET
Toplumun büyük bir kesiminde başlayan Suriyeliler gitsin tepkisi, patronların en büyük korkusu oldu. Çünkü Türk işçinin çalışma prensipleri ile Suriyeli işçilerin çalışma prensibi arasındaki farklar nedeniyle patronlar Suriyeli işçileri tercih ediyor. Tamamı sigortalı olan Suriyeli işçiler ise kendilerine yönelik bu olumsuz algının sebebini anlamadıklarını belirtiyor.  Öte yandan Mühendis kadrosunun altı olan ara elamanların tamamı ise Suriyeli işçilerden oluşuyor. Tekkstil üretimi için olmazsa olmaz olan ara eleman kadrosu böylelikle Suriyeliler tarafından kapatılmış oluyor.