Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Mehmet Şahin, Kahramanmaraş'ın sigorta prim tahsilatında Türkiye'de 67. sırada olduğunu, bunun da kente yakışmadığını söyledi.

Şahin, Kervanhan Tesislerinde düzenlediği basın toplantısında, kentte 8 sosyal güvenlik merkezinin bulunduğunu söyledi.

Kahramanmaraş'ın 2013'ün ikinci değerlendirme dönemine ilişkin bilgiler veren Şahin, "Kentte sigorta prim tahsilatı yüzde 69'a düşmüştür. Bu orana bakıldığında 81 il içinde 67. sırada olduğumuzu görmekteyiz. Bu oran kabul edilebilir bir oran olmadığı gibi Kahramanmaraş'a da yakışmamaktadır. Normalde icra tahsilatları ile genel olarak icra servislerinin faaliyetleri ile prim tahsilatı ters orantılıdır" ifadelerini kullandı.

Şahin, 2013'de icrayla tahsil edilen kurum alacağının bir önceki yıla oran yüzde 19 arttığını belirtti.

Haciz yoluyla satışların da bir önceki yıla oranla yüzde 1,367 arttığına işaret eden Şahin, şunları kaydetti:

"Haciz yoluyla yapılan mal satış tutarı bir önceki yıla göre yüzde 9,659 artmasına rağmen prim tahsilat oranının düşmesine bir anlam verilememiştir. Prim tahsilat oranının düşmesinin prim affı beklentisinden kaynaklandığı değerlendirilmektedir. Oysa Torba yasada SSK prim affı kesinlikle yoktur. Bu nedenle mükelleflerimiz boşu boşuna bir beklentiye girip primlerini yatırmaktan geri durmamaları icap etmektedir."

Şahin, mükelleflerin icra ve haciz şoku yaşamalarını istemediklerinden, primlerini zamanında yatırmaya davet etti.