İlimiz genelinde yumuşak çekirdekli meyve grupları içerisinde elmadan sonra en çok üretim potansiyeline sahip meyve türü ayvadır. Özellikle Merkez İlçede; Şahinkayası, Suçatı, Çağlayan ve Tekir bölgesinde yoğun olarak ayva yetiştiriciliği yapılmaktadır.

 

Bu mikro havzada yetişen ayvalar ekolojik koşullara bağlı olarak kalite ve kantite açısından oldukça yüksek albeniye sahiptir. Ortalama meyve ağırlığı 400”“600 gr arasında oluşmaktadır. Havzanın ağırlıklı çeşidi Eşmedir.

 

Üretilen ayvalar kalitesi nedeniyle Ulusal düzeydeki tüccarların beğenisini kazanmakta ve hasat sezonu süresince büyük talep görmektedir. Bölgemizden tırlara yüklenen ayvalar büyük oranda; İsrail-Ürdün- Rusya gibi ülkelere ihraç edilmektedir. Geri kalanı ise İstanbul-Ankara gibi metropol pazarlarda satılmaktadır.

 

Şahinkaya sı bölgesinde kapama ayva bahçelerinde incelemelerde bulunan İl Müdürü İhsan EMİRALİOĞLU ”˜Kahramanmaraş bitkisel üretim anlamında çok çeşitli ürünlerin yetiştirildiği bir bölge, özellikle meyvecilik anlanında farklı meyvelerin başarılı bir şekilde yetiştirildiği ender bölgelerden birisidir. Bu kapsamda Şahinkaya sı ve çevre köyleri Türkiye'nin en iyi, en kaliteli ayvalarının yetiştirildiği bölgelerden birisidir ”˜dedi.

 

Mikro klimada ayva yetiştiriciliği 20”“25 yıl önce başlamış zaman içerisinde elmanın yerine ikame olmuştur.