Son dönemde hızla artan kira fiyatlarına çare olacak yeni bir formül üzerinde duruluyor. Avrupa ülkelerinde uygulanan formüle göre şirketler belli bir süre kiraya verilmek şartıyla ev veya işyeri üretecek. Yapılacak düzenlemeler ile vergi istisnaları uygulanacağı için bu gayrimenkullerin maliyeti piyasadaki benzerlerinden daha düşük olacak. Gayrimenkul sahibi şirketler, kira geliri elde etmenin yanı sıra bu mülkleri bilançolarına değer olarak da işleyebilecek.

Kira artışını frenlemesi beklenen bu sistemden şu anda sadece satmak için konut ve işyeri üreten TOKİ’nin de faydalanması ve kiralamak üzere de gayrimenkul üretmesi bekleniyor. TOKİ’nin yanı sıra gayrimenkul üreten belediye şirketlerinin de sisteme dahil edilmesi tartışılıyor. AK Parti milletvekillerinin gündeme getirdiği öneri konusunda, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda çalışma başlatıldığı, söz konusu formülün hayata geçirilip geçirilemeyeceğinin incelendiği öğrenildi.

Haber46'da dün yayınlanan haberde konuyla ilgili şu bilgiler verilmişti:

Üç yıl içinde en fazla kira artışının yaşandığı il sıralamasında yine Nevşehir liderliği elden bırakmadı. İlde kiralar son üç yılda yüzde 303 artarak 590 liradan 2.300 liraya yükseldi. Nevşehir'i yüzde 226'lık artışla Antalya takip etti. Antalya'da üç yıl önce 870 TL olan kiralar 2.800 lirayı aştı. Bu artışta pandemiyle birlikte sahil bölgelerine artan yoğun ilgi etkili oldu. Antalya'yı yüzde 210'luk artışla Batman takip etti. İlde kiralar üç yılda 620 TL'den bin 920 liraya yükseldi. Batman'ı yüzde 199'luk artışla Muş, yüzde 198'lik artışla Kahramanmaraş takip etti.