Elbistan Ovası'nda 100 dönümlük arazide ekimi yapılan lahanalar, tarlalardan toplanıyor.
Sabahın ilk saatlerinde tarlalarının yolunu tutan üreticiler, köklerinden kestikleri lahanaları ilk önce bir alanda biriktiriyor. 

Daha sonra lahanaları ağırlıklarına göre ayıran vatandaşlar, burada gerekli bakımları yaptıktan sonra 40 kilograma kadar ulaşan ürünlerini araçlarına taşıyor.

Lahana üreticisi Ali Rıza Dağlıoğlu, AA muhabirine, lahana yaprağında 4 yıl önce ortaya çıkan hastalık nedeniyle verimin azaldığını belirtti.

Her şeye rağmen hasadın başladığını ifade eden Dağlıoğlu, "Lahana yetiştiriciliği ve ekim sahası her geçen yıl azalıyor. Hastalıktan dolayı geçmiş yıllara oranla verim yüzde 30 düştü. Piyasada lahana olmadığı için şu anki fiyatı güzel. Toptan fiyatı 7 ila 7,5 lira arasındadır." dedi.

Lahanalardaki kök ve yaprak kanserine dikkati çeken Dağlıoğlu, şöyle devam etti:

"Lahanada bir kök kanseri bir de yaprak kanseri hastalığı var. Kök kanseri oluştuğu zaman tamamını yok ediyor. Yaprak kanseri ise bir lahananın yarısını yok ediyor. Bu yıl bakımını iyi yaptığımız için kayıp oranının yüzde 20 olacağını tahmin ediyoruz. Lahana ekimi yapan üretici sayısı bir elin parmaklarını geçmez diye düşünüyorum. Geçmiş dönemlerde 300 dönüme kadar ekim yapılırken şimdi 100 dönümlük alanda ekim yapılıyor." dedi.

HABER FOTOĞRAFLARI

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Memet Ali Bulut ise lahana üreticilerinin son dönemlerde zor günler yaşadığını ifade etti. Bulut, özellikle iç pazarda tüketilen lahananın diğer illere de otobüslerle hediyelik olarak gönderildiğini belirtti.