Türk Patent Enstitüsü tarafından 2002'de Coğrafi İşareti tescillenen "Maraş biberi", Kahramanmaraş havzasının önemli tarım ürünleri arasında yer alıyor. Maraş biberine renk, lezzet, aroma ve kaliteyi veren bölgenin verimli toprak ve ekolojik özelliklerinden, Türk mutfağında baharat olarak kullanılan sumak ekşisinin çoğaltılmasında da faydalanılacak.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Sütyemez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hazırladıkları "Sumak Ekşisinin Çoğaltılması" projesiyle "acıyla" anılan Kahramanmaraş'ı "ekşiyle" de gündeme getireceklerini söyledi.

Önemi her geçen gün artan sumak ekşisiyle ilgili çalışmalara hız verdiklerini belirten Sütyemez, sumak ekşisinin çoğaltılmasına yönelik Türkiye'de yapılmış bir akademik çalışma olmadığını ifade etti.

Bu nedenle sumak ekşisinin çoğaltılması ve modern anlamda kapama bahçe kurma altyapısıyla ilgili TÜBİTAK desteğiyle çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Sütyemez, "Sumak ekşisini çoğaltıp fidanlarını üreterek kapama bahçeleri kuracağız. Soframızda tükettiğimiz sumak ekşisinin önemini ortaya koymak, daha çok üretim yapıp daha yoğun tüketilmesi için böyle bir çalışma başlattık. Ülkemizde ilk defa sumak ekşisinin çoğaltılmasıyla ilgili akademik çalışmayı yapılıyor" diye konuştu.

- Talep artıyor

Sütyemez, gıdalarda koruyucu ve lezzet verici özelliğiyle bilinen sumağa talebin giderek arttığını söyledi. Talebi karşılamak için de bahçeler kurulması gerektiğine dikkati çeken Sütyemez, üniversite olarak bunu kolay ve hızlı üretmeye yönelik çalışma başlattıklarını ifade etti.

Projeye vatandaşların da ilgi gösterdiğini vurgulayan Sütyemez, böyle bir çalışmayı ülkede ilk defa yapıyor olmanın mutluluğunu yaşadıklarını sözlerine ekledi.