Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanı Oğuzhan Kökosmanlı, KMTSO toplantı salonunda düzenlenen seminerde yaptığı konuşmada, Türkiye ile İran arasındaki ihracatın önemine dikkat çekti.
İran'a ticaret anlamındaki ilişkileri doğru ve yanlışlar üzerinde ele alan Kökosmanlı, ticaretin doğru ilerlemesiyle iyi iş yanlış ilerlemesiyle sıkıntıların çıkabileceğini kaydetti.

İran'a uygulanan ambargonun kalmasının iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Kökosmanlı, şunları kaydetti:

"Benim anlatmak istediğim şu, İran'a ambargo kalkar kalkmaz adapte olmayın. İran'a ambargo kalkarsa önümüzdeki 3 yıl boyunca dünya olarak Çin'i konuşmayacağız. Eğer ambargo kalkarsa dünya 3 yıl boyunca İran'ı konuşur. Ambargo kalkarsa İran piyasası patlayacak ve rekabet artacak. Türkiye, İran'a her şey satar. Kahramanmaraş'tan İran'a tekstil sektöründe büyük bir pay sahibi olabilir."

KMTSO Yönetim Kurulu Üyesi Furkan Bayazıt ise İran'la 400 yıla aşkın bir dostluğun, 560 kilometrelik bir sınırın paylaşıldığını belirtti.

İran ile her zaman iyi ilişkiler içeresinde olduklarını vurgulayan Bayazıt, "İran ile ikili ilişkilerimiz içişlerine karışmama, karşılıklı saygı ve iyi komşuluk ilkeleri zemininde geliştirilmektedir. Genel olarak istikrarlı bir yükseliş çizgisi izlemektedir. Özellikle, gerek ikili ilişkilerimizin her çehresinde gerek bölgesel konularda daha da ilerletilmesi yönünde çaba gösterilmektedir" diye konuştu.