Geçmişte şifa kaynağı olarak da tüketilen yabani orkidenin kültüre alınma çalışmalarında başarılı olundu.
MADO'nun Yönetim Kurulu Başkanı dondurma ustası Mehmet Kanbur, yaklaşık 10 yıl önce, Maraş dondurmasının vazgeçilmezi olan orkidenin doğadaki varlığını korumak ve ekonomiye kazandırmak amacıyla çalışmalara başladı. 

Firmasında konuyla ilgili Ar-Ge birimi oluşturan Kanbur, bazı üniversitelerle iş birliği yaparak, Türkoğlu ilçesindeki çiftliğinde yaklaşık 5 dönüm alanda orkide bahçesi kurdu.

Bahçede deneme ekimlerine başlayan Kanbur, 3'üncü yılın sonunda başarılı sonuç aldı ve orkide yumrusu hasadına başladı.

Kanbur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tabiattaki endemik bitkileri ekonomiye kazandırmayı amaçladığını söyledi. 

Doğadaki orkidenin sadece tek yumru verdiğini anlatan Kanbur, "Oluşturduğumuz bahçemizde şu anda bir orkideden 5-6 yumru alıyoruz. Geldiğimiz nokta bizleri umutlandırdı. İnşallah daha büyük bahçelerde daha fazla orkide üreteceğiz" dedi. 

Çalışmaların karşılığını almaya başladıklarını vurgulayan Kanbur, orkideyi dondurma ve içecek sektöründe kullanmanın yanı sıra yurt dışına pazarlamayı da düşündüklerini dile getirdi. 

Birçok kişinin "orkide kültüre alınmaz" dediğini ifade eden Kanbur, şöyle konuştu:

YABANİ ORKİDE FOTOĞRAFLARI

"Bu aslında bizim sosyal sorumluluk projemiz. Madem bunu kullanıyoruz, bu bitkiyi de korumamız lazım. Böyle kıymetli bir bitkinin ekonomiye de kazandırılması gerektiğini düşündük ve bu düşünceyle yola çıktık. Aldığımız sonuçlar gerçekten çok iyi inşallah üretimi daha da artırmayı planlıyoruz."

Kanbur, artık dondurmada kullandıkları salebin tamamını bahçede yetiştirdikleri orkideden karşılayacaklarını dile getirdi. 

Orkidenin çok değerli bir bitki olduğunun altını çizen Kanbur, "Endemik olduğu için yurt dışına çıkarılması yasak. Firma olarak üretimimizi artırabilirsek farklı bir konseptle dünyaya açılmaya çalışacağız. İlk olarak ilgili bakanlıklardan izin alacağız. Daha sonra ihracat yapmayı planlıyoruz" diye konuştu.