Kavak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odasında (KMTSO) düzenlenen "Kahramanmaraş Yöresel Gıda Ürünleri Çalıştayı"nda yaptığı konuşmada, tarım sektöründe önemli çalışmalar yapıldığını söyledi.

 

Tarımsal alandaki düzenlemelerin toplumun genelini ilgilendirdiğini anımsatan Kavak, şunları kaydetti:

"Türkiye, tarımsal alanda dünyada yedinci, Avrupa'da ise birinci sıraya yükselmiştir. Ülkemizin tarımsal gayri safi milli hasılada elde ettiği bu başarı özverili çalışmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Sadece tarımsal gayri safi milli hasılanın artırılmasıyla sınırlı kalınmamış, gıda güvenliğine yönelik ilgili kanunlar revize edilerek yeniden yapılandırılmıştır. Veteriner hizmetleri, bitki sağlığı ve gıda kanunu kapsamında yüzden fazla yönetmelik baş döndürücü bir hızla yeniden düzenlenerek, insanımıza güvenilir gıda olarak sunulması noktasında önemli çalışmalar yapılmıştır."

Ekmekte kepek oranının artırılması ve tuz oranının azaltılması konusundaki düzenlemenin önemini vurgulayan Kavak, laboratuvar analizlerinde taklit ve hile yoluna girdiği anlaşılan firmalara "ifşa" çalışması yapıldığını ifade etti.

Kahramanmaraş'ın yöresel ürünlerden dondurmanın, Türkiye sınırlarını aşarak dünyada bir isme sahip olduğunu dile getiren Kavak, kentin kırmızı biber, tarhana ve fıstık ezmesiyle önemli bir zenginliğe sahip olduğunu kaydetti.

Türkoğlu Kaymakamı Tuncay Akkoyun ise şehrin tarımda büyük bir "koleksiyon bahçesi" olduğunu söyledi.

Dondurma, biber, tarhana ve fıstık ezmesinin Kahramanmaraş'ı dünyaya duyuran önemli ürünler olduğunu aktaran Akkoyun, "Önceleri ilkel yöntemlerle ortaya konulan bu ürünler şimdi en son teknoloji kullanılarak üretilmekte ve dünyanın birçok ülkesine ihraç edilmektedir" şeklinde konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu da bu çalışmayla kentin  önemli yöresel ürünlerini ele alarak üretimden pazarlamaya kadar karşılaşılan sorunları ve çözüm önerilerini masaya yatıracaklarını anlattı.

Çalıştayda, KMTSO Başkan Vekili Furkan Beyazıt ve Kahmanmaraş Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Ahmet Duran Baysuyu birer konuşma yaptı.

Prof. Dr. Durmuş Öztürk'ün "tarım" konulu fotoğraf gösterisinin ardından dondurma, fıstık ezmesi, biber ve tarhana sergisinin açılışı yapıldı.