Kahramanmaraş'ta faaliyet gösteren bir esnaf Haber46'ya gönderdiği mesajda, corona virüsü nedeniyle alınan tedbirler nedeniyle zor durumda kaldıklarını, ödeme yapmakta zorlandıklarını ve açıklanan paketin yetersiz kaldığını söyledi.

Kahramanmaraşlı Esnafın Mektubunu Aynen Yayınlıyoruz:

KIYMETLİ DEVLET BÜYÜKLERİMİZ

Kahramanmaraş’ta özel sektörde hizmet veren işyerimizde ülkemizin şu anda içinde bulunduğu covid-19 sıkıntısından dolayı elimizde olmayan sebeplerden bizler büyük ölçüde etkilenmiş ve işlerimizi yapamaz hale geldiğimiz gibi perakendeci müşterilerimizinde ciddi ölçüde etkilenmesine sebep olan bu durum bizi hem maddi hem de manevi açıdan büyük ölçüde etkilemiştir.

Bugün gün içerisinde ciddi ölçüde perakendeci müşterilerimin talepleri olmuştur ve iş yapamadıklarından dolayı evraklarını geri çekmemiz doğrultusundadır. Aynı talepleri bizlerinde gerek üretici gerekse tedarikçi firmalarımıza belirttiğimizde onlarında ellerinden gelen hiçbir şeyin olmadığı cevabını almamız bizi büyük ölçüde sıkıntıya sokmuştur.

Takdir edersiniz ki devlet bankaları hariç özel bankalarla da çalışmamız bulunduğundan kredi ödemelerini 3 ay talep doğrultusunda ötelediklerini ancak bu dönem zarfında vade farkı yansıttıklarını belirtmişlerdir.

Bizler özel sektör olarak bugün iş yapamıyorsak kredilerimizi, kartlarımızı, senetlerimi ve çeklerimizi bu ortamda nasıl ödeyebiliriz? Bu durumda personellerimizin maaşlarını nasıl yatırabiliriz? Yıllardır ödenen işsizlik vergisi ve kesintileri bence bu noktada devreye girmeli. Personeller içinde bulunduğumuz durum göz önüne alınarak maaşlarını devlet tarafında alabilmelidirler.

Devletimiz İşkur aracılığı ile imkanlar sunmuş ancak bununda bir takım çetrefilli şartları bulunmakta ve bizler nasıl işin içinden çıkabileceğimizi düşünmekteyiz.

Ayrıca Covid-19 dolayısıyla resmi kurum ve kuruluşlardan öğrendiğimiz kadarıyla SGK primlerinin bu ay ödenmesi gerektiği önümüzdeki ay erteleme olacağı bildirilmiştir.

Sayın devlet büyüklerim

Benim önerim, bu süreçte insanların kendi OHAL’ini uygulamalarını beklemeden devlet adece sağlık personellerinin çıkabileceği diğer hiç bir şahsın çıkamayacağı gerekirse 10 gerekirse 15 günlük dışarı çıkma yasağı getirilmeli ve bu süreçte tüm ödemelerin bloklanması ve durdurulması gerektiği kanaatindeyim. Tabi sizler bizlerden daha iyisini bilirsiniz ama bu süreç onu gösteriyor.

Belediyelerimizin de bu noktada taşın altına ellerini koyarak sosyal yardım hizmetlerinde nöbetleşe bir kurul oluşturup vatandaşın acil isteklerini yerine getirmelidirler.