Kahramanmaraş'ta faaliyet gösteren Mak Yapı Malzemeleri sahibi Mehmet Akif Kamalak, Pixel Deco Dizayn Sahibi Mehmet Özata ve Ekopol Ambalaj sahibi Ahmet Sepetçi Irak'ın Duhok, Süleymaniye, Erbil ve Kerkük şehirlerini gezerek ticaret ve işbirliği imkanlarını incelediler.

Konuyla ilgili Haber46 muhabirinine konuşan iş adamlarımız Irak'ın Duhok, Süleymaniye, Erbil ve Kerkük şehirlerinde İnşaat yapan firmaları ve inşaat malzemesi üreten firmaları ziyaret ettiklerini ve önemli görüşmeler yaptıklarını söylediler.

Kahramanmaraş'ın genç iş adamlarından Kamalak, Özata ve Sepetçi Irak'ta çok sayıda Türk firmasının bulunduğunu, Türk firmalarının özellikle Erbil ve Süleymaniye'de yoğunlaştığını söylediler.

"Özellikle inşaat malzemeleri üreten ve inşaat yapan firmalarla işbirliği yapmak, ithalat ve ihracat imkanlarını incelemek için çalışmalar yaptıklarını" söyleyen iş adamları "Erbil ve Sleymaniye adeta dev birer şantiye... Şehrin her tarafında yeni inşaatlar yapılıyor. Bu inşaatları yapan firmaların büyük çoğunluğu Türk firmaları ve buralarda çok sayıda Türk işçi var" dediler.

"Genç ve dinamik iş adamlarının Irak'ta iş yapabileceğini ve bu ülkede ticaret imkanının çok geniş olduğunu" söyleyen genç iş adamları "Yeni bir ülke inşa ediliyor. Bu sebeple inşaat firmaları başta olmak üzere her sektörde iş imkanları var. Bu ülkede Türkler en çok inşaat sektöründe çalışıyor. Ayrıca çeşitli sektörlerde çok sayıda Türk firmaları da var. Mado, Türk lokantaları, Türk giyim firmaları gibi firmalar burada çok güzel iş yapıyor. Fırın, lokanta  açmak isteyenler bu ülkeyi tercih edebilir" dediler.

Irak'ta Kahramanmaraşlı bir arkadaşlarının kendilerine mihmandarlık ettiğini söyleyen iş adamları buralarda Türk denildiğinde tüm kapıların açıldığını ve Türklere karşı aşırı bir sebgi ve saygı olduğunu söylediler.

Irak'ta sosyal yaşamla ilgili de bilgiler veren Kahramanmaraşlı genç iş adamları "Özellik'le Erbil'de hayat sabaha kadar devam ediyor. Erbil'in İskan Caddesi, İstanbul'un İstiklal Caddesi gibi hayat dolu. Gece sabaha kadar her köşede bir kebapçı ya da limonatacı satış yapıyor. Şehirde toplu taşıma aracı yok, bunun yerine taksiler var. Yayalara inanılmaz saygı var. Yaya yola ayak bastığı anda öndeki araç duruyor ve dörtlüleri yakarak arkadaki araçları uyarıyor. Buralarda Türkmenler Türkçeyi çok iyi konuşuyor. Türkçe dışında 4-5 dil daha bilen Türkmenler bu bölgelerde tercümanlık yapıyor." şeklinde konuştular.

Kahramanmaraşlı iş adamları sadece bir ön inceleme için Irak gezisini düzenlediklerini ve önümüzdeki dönemde Irak'taki firmalarla çok ciddi işbirliği içine gireceklerini söylediler.