Eğitimin tamamlanmasından sonra,  tarımsal kalkınma kooperatiflerinin ortaklarına sunduğu hizmetleri  ve aile işletmeciliği şeklinde yarı açık sistem ahırlarda yapılan hayvancılığı da yerinde incelemek amacıyla 1 günlük teknik gezi tertip edilmiştir. Eğitime Göksun ilçesi Süt Üreticileri Birlik Başkanı, Elbistan İlçesi Çiçek köyü TKK Başkanı ve ortakları, Çatova TKK başkan ve ortakları, Andırın Geben Kasabası TKK  ortaklarından olmak üzere toplam 22 çiftçi katılmıştır.

Eğitim, Sütaş'a ait Uygulamalı Eğitim Merkezinde Sütaş Eğitim Merkezi Müdürü ile birlikte,  Aksaray Üniversitesi Veteriner Fakültesinden iki ve Hayvan Yetiştiriciliği Meslek Yüksek Okulundan gelen iki eğitim görevlisi, Aksaray İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli 6 Veteriner Hekim ve Ziraat Mühendisi ve Aksaray Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinden gelen bir Ziraat Mühendisi tarafından verilmiştir.

Eğitimde hayvan barınakları, açık ve yarı açık ahırların üstünlükleri,hayvan refahı için gerekli olan şartlar, ahır hijyeni,  hayvanlarda tırnak bakımı ve sağlığı, buzağıların, gebe düvelerin, sağmal hayvanların  ve besilik erkek danaların beslenmesi, rasyon hazırlanması, hayvanlarda doğum ve sonrası bakım, hayvan sağlığını etkileyen çevre faktörleri,hayvan hastalıkları,bulaşıcı hastalıklar ve koruyucu aşılamalar, sağım ve sağım hijyeni, süt kalitesinin artırılması için alınması gereken önlemler,  hayvanlarda kızgınlık, suni tohumlama, yem bitkisi yetiştiriciliğinden yonca, silajlık mısır,  yem bitkisi yetiştiriciliği, kaliteli silaj yapımında dikkat edilecek şeyler, karlı hayvancılık için alınması gereken tedbirler, Bakanlıkça verilen hayvancılık destekleri, desteklerden azami bir şekilde faydalanmanın yolları, çiftçilerin teşkilatlanması  konularında verilen her eğitimden sonra  50 başlık uygulama çiftliğinde tatbikat yaptırılmıştır.

Göksun Süt Üreticileri Birlik Başkanı Selim Yağmur Aksaray Merkez İlçe Süt Üreticileri Birlik başkanı Esat ZENGİN ve Eskil İlçesi Süt Üreticileri Birlik başkanı Necip ÇEÇEN eşliğinde birliklerin süt pazarlama faaliyetlerini ve köy ve kasabalarda oluşturulan süt toplama merkezlerini yerinde incelemişlerdir. 

Aksaray Merkez İlçe Süt Üreticileri Birliğinin kurulan anonim şirket vasıtasıyla günlük 160 ton süt pazarladığını, üyelerin eline geçen litre başına süt fiyatının Kahramanmaraş ”˜a göre çok yüksek oluşu, süt üreticilerinin her türlü destekten azami ölçüde yararlanmalarının sağlanmasını yerinde görmek etkileyici olmuştur.

Eğitimin sonunda sınav yapılmış sınavda başarılı olan çiftçilerimize sertifikaları verilmiştir.

Eğitimden sonra sabah 07.30 dan akşam saat  20.00'a kadar Aksaray'da faaliyet gösteren 9 adet Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerini ve bu kooperatiflerin ortaklarına ait yarı açık sistem ahırlarını yerinde incelemişlerdir.

Önce SS Kutlu Kasabası Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ziyaret edilmiş, sabahın erken saatinde kooperatif ortaklarının bizzat getirdiği sütlerin alım işlemleri takip edilmiştir.Arabasız süt toplama yönteminde hem sütün kalitesinin yüksek oluşuna hem de üreticinin daha fazla kazandığına şahit olunmuştur.Kooperatife ait yem kırma ve paketleme tesisi, soğuk hava tesisi, Veteriner hizmetlerinin verildiği bölüm, yem ve diğer çiftçi   ihtiyaçlarının karşılandığı marketi incelenmiştir.

Daha sonra sırası ile SS Armutlu, İncesu, Sultanhanı, Güneşli, Akgöl, İkizce-Setik, Akkaş-Tosun ve Emirhacı Burunağıl Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin faaliyetleri ve her kooperatiften en az iki hayvancılık işletmesi gezilerek incelenmiştir.

Üreticilerimiz açısında çok verimli geçen eğitim ve incelemelerden sonra grup, Kahramanmaraş'a dönmek üzere Aksaray'dan ayrılmıştır.