Akdeniz Bölgesi'nde yer alan Kahramanmaraş'ın iklim şartlarını fırsata dönüştürüp, özellikle zeytincilikte kentte 5 yılda 2 milyon zeytin ağacı varlığı hedefleniyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve İl Özel İdaresi kaynaklarıyla gerçekleştirilen iyileştirmelerle zeytin üretiminin son 10 yılda yüzde 167 arttığı kentte başlatılan zeytin seferberliği kadın çiftçilere de anlatılarak, zeytin yetiştiriciliği, gübreleme, budama, zirai mücadele gibi birçok konuda bilgi veriliyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü, Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, işbirliğinde Onikişubat İlçesi Önsen Mahallesi'nde açılan kursda kursiyerler tarımsal çalışmalar hakkında bilgilendiriliyor.

İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, kursiyerleri ziyaretinde yaptığı konuşmada, kentte iklimi müsait alanlarda zeytin seferberliğinin başlatıldığını söyledi.

Sır Barajı çevresindeki zeytin havzasında ilk etapta çiftçilere zeytin fidanı dağıtımlarının yapıldığını belirten Emirailoğlu, şunları söyledi: "Zeytin yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı Önsen Mahallesi'nde İl Müdürlüğümüzce yürütülen Sır Barajı Zeytin Havzası kapsamında bulunuyor. Sır barajı zeytin havzası bölgesinde bir yandan zeytin üretim potansiyelinin arttırılması hedeflenirken, bir yanda da aynı bölgede çiftçilerimizin eğitimlerini gerçekleştiriyoruz. Açılan kurslar ile genç nüfusun özellikle de bayan çiftçilerin bilinçli tarımsal üretim yapmaları, modern üretim tekniklerini kullanmaları hedeflerimiz arasındadır."

Kent genelinde yürütülen çalışmalarla son 10 yılda zeytin üretiminin yüzde 167 oranında arttığını dile getiren Emiralioğlu, bu konuda önemli mesafe alındığını belirtti.

Bir çok tarımsal çeşidiyle Kahramanmaraş'ın önemli potansiyeli elinde bulundurduğunu dile getiren Emiralioğlu, şunları kaydetti:

"2002'de 36 bin 70 dekar olan üretim alanı 2012 itibariyle 71 bin 384 dekara ulaştı. 2002'de bin 749 ton olan zeytin üretimi de 2012 yılında 4 bin 669 tona çıktı. Ağaç varlığında da son 10 yılda yüzde 144 oranında artış oldu. 2002'de 659 bin 110 olan ağaç sayımız, 2012'de 1 milyon 605 bin 774'e ulaştı. Bunun 876 bin 824'ü meyve veren, 728 bin 950'si ise henüz meyve vermeyen yaştaki ağaçlardan oluşmaktadır. Hedefimiz 5 yılda 2 milyon zeytin ağacı varlığına ulaşmaktır" 

Kursiyer çiftçilerden Huri Altun ise daha önce zeytin yetiştiriciliği konusunda fazla bilgiye sahip olmadıklarını kurs sayesinde zeytin yetiştiriciliği ile ilgili birçok konuda bilgi edindiklerini belirterek, zeytin budamasını sadece erkekler değil bayanların da yapabileceğini ifade etti.