Kahramanmaraş Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Müdürü Sadık Gözek, kentte son 3 yılda 3 bin 500'den fazla kişinin girişimci eğitimlerine katıldığını söyledi.

Gözek, AA muhabirine, Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri'ne ilginin her geçen gün arttığını belirtti.

KOSGEB'in Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri'nin önemini vurgulayan Gözek, şunları kaydetti: "Son 3 yıl içerisinde 3 bin 500'den fazla girişimci adayı girişimcilik eğitimlerine katıldı. Bu eğitimlere katılanların 300'den fazlası kendi işini kurarak KOSGEB'in yeni girişimcilik desteğini başvurdular ve desteğini almaya başladılar. Bu eğitime katılanların yarısını kadınlar oluşturuyor. Çünkü KOSGEB kadınlara pozitif ayrımcılık sağlıyor. Yüzde 10 oranında ekstradan katkı daha fazla veriliyor. Girişimcilik eğitimlerimiz yine devam ediyor."

Gözek, resmi kurumlar ile sivil toplum kuruluşları arasında protokol imzalayarak işbirliklerini sürdürdüklerini kaydetti.

- Üniversitelerde girişimcilik eğitimleri

Üniversitede de girişimcilik eğitimlerinin verilmesini istedini ifade eden Gözek, bir üniversitede girişimcilik eğitimi verilmesi halinde kurum olarak öğrencilerin aldıkları dersleri girişimcilik eğitiminden sayıp sertifika verebildiklerini söyledi.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) ile bu konuda çalışma yürüttüklerini dile getiren Gözek, "Öğrencilere hep devlet kapısında bir iş değilde kendi işini de kurmayı bir alternatif olarak sunmak lazım. Çünkü KOSGEB genç girişimcilere önem veriyor" dedi.

 - Dünyada işletmeler ilk beş yılda kapanıyor

Dünyada ve Türkiye'de kurulan işletmelerini çoğunluğunun ilk 5 yılda kapandığına işaret eden Gözek, bunların önüne geçebilmek için de girişimcilik eğitimlerinin verildiğini kaydetti.

İşletmeleri girişimcilik eğitimlerine davet eden Gözek, "Dünyada ve Türkiye'de 100 işletmeden 60 ile 80'i ilk 5 yılda kapanıyor. Bu bir istatistiktir. Bizim amacımız Uygulamalı Girişimcilik Eğitim vererek bu girişimci adayının kapanma oranını biraz daha azaltmak, şu anda kabaca bir değerlendirme yaparsak bu oranın azaldığını görüyoruz. Bizde bunu kurumumuzun uygulamalı girişimcilik eğitimine bağlıyoruz" diye konuştu.

Gözek, girişimcilere daha rahat hizmet verebilmek için de yeni binalarında hizmet vermeye başladıklarını sözlerine ekledi.