KMTSO öncülüğünde oluşturulan tanıtım grubu ile 'Maraş Biberi' için seferberlik başlatıldı. Coğrafi işaret tescili yapılarak logosu ve markası belirlenen 'Maraş Biberi', alt yapı çalışmaları tamamlanan tanıtım grubu tarafından, düzenlenecek kampanyalar ile hem tanıtılacak, hem de markalaşması yolunda adımlar atılacak. Konuyla ilgili olarak KMTSO Başkanı Mehmet Balduk başkanlığında yapılan toplantıda "Maraş Biberi Marka Kimliği ve İletişimi" kampanyası ile tanıtım grubunun yapacağı faaliyetler anlatıldı. Kahramanmaraşlı sivil toplum örgütleri ile ilgili kurum müdürlerinin katıldığı toplantıda konuşan KMETSO Başkanı Balduk, unutulmaya yüz tutan Maraş Biberi'ne sahip çıkmak için yeniden yola çıktıklarını söyledi. Kırmızı biber üretiminde kentte son yıllarda önemli düşüşler yaşandığını ifade eden Balduk, "Maraş olarak Maraş Biberi'ne sahip çıkmalıyız" dedi. Valilik, Belediye, Sivil Toplum Kuruluşları ve üniversitesiyle tüm şehrin el birliği yapması gerektiğine vurgu yapan Balduk, "Kahramanmaraş aynı anda farklı iklimlerin hüküm sürdüğü, tarih boyunca farklı kültürlerin birlikte soluk bulduğu, Türkiye'nin tarımına ve sanayisine sevdalı bir kenti. Hiç şüphe yok ki bu sevdanın ortak ürünü ve sadece Kahramanmaraş ile yöresine özgü bir değeri var ki geçmişten geleceğe herkesi büyülüyor. İşte o büyünün hem adı hem de tadı Maraş Biberi" diye konuştu. [URL=http://www.haber46.com.tr/gallerydetails.asp?id=636#]KMTSO ÖNCÜLÜĞÜNDE OLUŞTURULAN TANITIM GRUBU İLE "MARAŞ BİBERİ"NİN TANITIMI VE MARKALAŞMASI SAĞLANACAK[/URL] Ticaret Odası olarak bu konuda üzerlerine önemli görevler düştüğünü kaydeden Balduk, bu amaçla 2002 yılında biberin korunması ve belirli bir standarda kavuşturulması amacıyla Türk Patent Enstitüsü'nün 'Coğrafi işaretler' kapsamında Maraş Biberi'ni KMTSO adına tescil ettirdiklerini dile getirdi. Zaman zaman aflatoksin söylentileriyle Maraş Biberi'nin zarar gördüğünü işaret eden Balduk, "Şimdilerde ise altyapısı tamamen hazırlanmış bu markayı gerek ülkemizde, gerekse de tüm dünyada tanıtma ve gerçek kaliteyi adeta bir nakkaş edasıyla işleme vakti olarak görüyoruz. Oluşturduğumuz tanıtım grubu bu misyondan hareketle bir yandan marka ve logo kullanım hakkına sahip işletmeleri yeni çağa hazırlayacak, diğer yandan da gerçek biberi gıda güvenliği içinde ve eşsiz kalitesiyle tüketiciyle buluşturmak için seferber olacak" ifadelerini kullandı. Vali Mehmet Niyazi Tanılır ise Maraş Biberi'nin önemine değinerek insanların haberdar edilmesi gerektiğini kaydetti. Tanılır, "Valilik olarak konunun şehrimiz için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Ben üreticilerle tek tek görüşülüp bu sistemin içerisine çekilmesi gerektiğine inanıyorum. Yapılacak çalışmaları sonuna kadar destekliyorum. Biraz önce üretimin Türkiye ortalamalarının altında kaldığını konuştuk. Bu nedenle tarımda yapmamız önemli çalışmalar var. Başta Tarım İl Müdürlüğümüz ve Üniversitemiz Ziraat Fakültesi eksikliklerimiz neler tespit etmeli ve gerekli çalışmaları yapmalıyız" dedi. Belediye Başkanı Mustafa Poyraz ise, globalleşen ve marka şehirlerin ortaya çıktığı dünyada şehirlerin ve ülkelerin kendi değerleriyle yer edindiğini belirtti. Poyraz, "Bizde bu ortamda yerimizde duramayız, durmadık ve durmayacağız da. Biz de kendi değerlerimizle dondurmamız ve biberimizle ön plana çıkacağız. Bu nedenle değerlerimize sahip çıkmalıyız. Atılan bu adım gerçekten çok önemli ve gerisinin geleceğini düşünüyorum. Belediye olarak üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız" şeklinde konuştu. KSÜ Rektörü Prof. Dr. Nafi Baytorun da Maraş Biberi'nin gen özelliği bakımından diğer biberlerden ayrıldığını kaydederek şunları söyledi: "Kendine özgü ayrı ve güzel bir tadı var. Ürünlerin genlerinin değiştiğinin tartışıldığı şu günlerde biz biberimizin genlerine sahip çıkmalı ve korumalıyız. Bunu başarırsak Maraş Biberi'nin geleceği aydınlık olacak. Bir diğer husus da ürünümüzün pazarlanması. Siz ne kadar iyi ve kaliteli ürün üretirseniz üretin iyi bir marka sağlayamaz ve pazarlama yapamazsanız sizin değerlerinizin kimse farkına varmaz. Biz de üniversite olarak üzerimize düşen ne görev varsa yapmaya hazırız." Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Mahmut Arıkan ise, Borsa olarak gıda laboratuarları oluşturduklarını ve aflatoksini ölçecek cihazlar aldıklarını dile getirdi. Uluslar arası Akreditasyon'da aldıklarının altını çizen Arıkan, "Maraş biberi gerçekten sahipsizdi ve biberimize Gaziantep sahip çıkmaya başlamıştı. Ama şimdi bu şekilde birliktelik sağlanarak bu yola çıkılması çok önemli. Artık çiftçilerimizde çok bilinçli. Üretimde damla sulama ve fideleme gibi yöntemler uygulamaya başladılar. Biz de borsa olarak kendimizi sürekli yeniliyoruz. Oluşturduğumuz gıda laboratuarı ve aldığımız aflatoksin cihazı ile biberdeki küflenmeyi tespit edebiliyoruz. Böylelikle uluslar arası akreditasyonda aldık. Gelişmeler lehimize ilerliyor" dedi. Toplantıda Mehmet Güçlü Özer tarafından Biber Tanıtım Grubunun yapacağı faaliyetler hakkında bir sunum yapılırken, toplantıya Tarım İl Müdürü Mehmet Gündoğdu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydi Küçükdağlı, KASİAD Başkanı Abdulkadir Kurtul ve biber üretici firma temsilcileri katıldı. Toplantının sonunda KMETSO'nun hazırladığı logo ve markayı kullanmaya yetkili 5 biber üreticisi firmaya Vali Tanılır tarafından sertifika verilirken, hatıra fotoğrafı çektirildi.