Kahramanmaraş'ta, bu yıl ki hasat döneminde 400 bin ton buğday üretimi bekleniyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, haziranın ilk günlerinde başlayan buğday hasadının şehrin alt bölgelerinde tamamlandığını, Elbistan Ovası'nda ise 15 gün sonra başlayacağını belirtti.

Verimli bir dönemi geride bıraktıklarını aktaran Emiralioğlu, şunları kaydetti:

"Buğdayda Türkiye ortalamasının üzerinde bir verim elde ettik. Çiftçilerimiz dekarda 500-600 kilogram ürün aldı. Verimli bir dönem geçirdik ve il genelinde 400 bin ton civarında ürün bekliyoruz. Kentimiz geçmiş yıllarda elde ettiği rekolteyi bu yıl da sağladı."

Emiralioğlu, Elbistan Ovası'ndaki buğday verimi daha yüksek beklediklerini dile getirdi.

Kentte yoğun şekilde mısır, buğday ve pamuk üretimi yapıldığını hatırlatan Emiralioğlu, buğday hasadını tamamlayan çiftçilerin ikinci ürün olarak mısırı tercih ettiğini ifade etti.

- Kaba yem ihtiyacı

Türkiye'de geçen yıl kaba yem ihtiyacının ortaya çıktığını anımsatan Emiralioğlu, "Gözlemlediğimiz kadarıyla çiftçilerimiz arazide samanı bırakmıyor ve balya yapıp ekonomiye kazandırıyor. Dolayısıyla bu yıl anız yangınlarının da azalacağını düşünüyoruz. Tarladan çıkan her metaryalin ekonomiye kazandırılmasından da memnuniyet duyuyoruz" dedi.

- Üreticiye "randevu" kolaylığı

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) İl Müdürü Yusuf Koçyiğit ise 7 Haziran'dan itibaren buğday alımına başladıklarını belirterek, üreticiler için de randevu sistemi getirdiklerini söyledi. Uygulamanın çiftçiye önemli kolaylıklar sağladığını dile getiren Koçyiğit, "Üreticilerimiz internet üzerinden veya bizzat ofise gelerek randevu alabiliyor. Ayrıca randevuyla gelen ürünlerin tamamı satın alınıyor" diye konuştu.

Koçyiğit, makarnalık bağdayı 76,5, protein değeri yüksek olanları 79 kuruş ve ekmeklik buğdayı da 72-68,5 kuruştan aldıklarını sözlerine ekledi.