Kahvaltı programında inşaat sektörü üyelerine konuşan Serbest Muhasebeci Mali müşavirler Odası Başkanı Arif Şen” Kahramanmaraş Büyükşehir olduktan sonra konut teslimleri 150 m^2 nin altında %1, 150 m^2nin üzerindeki %18 olarak devam edecek. Arsa sahipleri ile yapılan kat karşılığı sözleşmelerde teslim edilen daire ve iş yerlerine KDV uygulanmaktadır. Bu değişiklikleri mali müşavirlerimize anlattık, sizlerle paylaşacaklar.” dedi. Satışa konu dairelerin yüz ölçümleri, konut teslim şartları ve KDV iadeleri hakkında bilgi veren Başkan Arif Şen, “ Değişen şartlar ve uygulamalar için müteahhit firmalar mali müşavirleri ile daha çok bilgi alışverişi yapmalı. Bilinmeyen yönetmelikler uygulamadaki hatalara sebebiyet veriyor.”dedi.

Kahramanmaraş Lider İş Adamları Derneği İnşaat Komisyonu Başkanı İbrahim Çakmak “Yeni sistemde 01.01.2013 tarihinden sonra yapı ruhsatı olan inşaatlar için %1 %8 ve %18 KDV uygulanacaktır. ”dedi. Taşınmazların kaç liraya alındığı, ödemelerin nasıl yapıldığı, banka kredisinin kullanılıp kullanılmadığı ve tutanakların belgelenmesi hakkında birçok firmanın bilgi eksiği olduğunu belirten KALİDA İnşat Sektörü Başkanı Çakmak, “Mal satışından 7 gün içinde fatura düzenlenmeli. İş yerinde 10 kişiden fazla işçi çalıştıranların maaşları bankadan ödemesi gerekiyor. Şirketlerde ortaklara ait kredi kartı kullanmamalı.”dedi.

KALİDA İnşaat Komisyonu Başkanı İbrahim Çakmak “Hükümet inşaat sektörünü KDV'yle canlandıracak. Teşvik paketiyle hayata geçecek yeni sistemle belli büyüklükteki yatırımlara KDV istisnası/iadesi uygulanacak. İnşaatçılar KDV mahsubiyetinin yatırımları hızlandıracağını belirtiyor.” dedi.

Başkan İbrahim Çakmak, “İnşaata başladığımızda 150 metrekarenin altında kaç daire üreteceğimizi ruhsatta bildiriyoruz. Bu nedenle yüzde 18'lik KDV'yi inşaat süresince biz üstlenmemeliyiz. 3-6 ay gibi kısa zamanlarda geri alabilirsek iyi olur. KDV istisnası ise tüm sektörü kucaklamalı” dedi.