Kahramanmaraş’ta İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından yürütülen çalışma kapsamında küçükbaş hayvan sayısı 1 milyon 300 bine ulaştı.
Kahramanmaraş’ta geçen yıl 1 milyon 100 bin olan küçükbaş hayvan nüfusu, yeni doğan 200 bin yavruyla 1 milyon 300 bine dayandı.
Yaklaşık 400 bin anaç keçi ve koyun bulunan Kahramanmaraş’ta yüzde 50’nin sağlıklı doğum yaptığını kaydeden Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Vakkas Kuzu,  yılsonuna kadar yeni yavrularla birlikte rakamın 400 binlere ulaşacağını tahmin ettiklerini söyledi. 
Küçükbaş hayvanlardan 400 bin ton süt üretimi yapıldığına dikkat çeken Vakkas Kuzu, “Üretilen sütün 150 bin tonu Maraş sıkma peynirinde değerlendirilip, bu sütten 20 bin ton peynir üretimi gerçekleştiriliyor. 250 bin tonu ise dondurma sektörüne veriliyor. Kentte hayvancılık, devletin verdiği destek ve meraların artmasıyla yüzde 20 arttı.  Geçen yıl 366 bin küçükbaş hayvana destekleme verildi. Bu sayının bu yıl 400 bin olması bekleniyor. Kentte yaklaşık 3 bin 100 yetiştirici yer alıyor. Türkiye´nin hayvan ihracatının Maraş yüzde 25´lik bir paya sahip. Sürülerin büyük çoğunluğu Ahir Dağı, Milcan, Koç Dağı ve Nacar yaylasındaki meralarda besleniyor. Islah programı kapsamında 2 bin 400 küçükbaş hayvanın soy kütüğü kaydı tutuluyor. Koyun keçi başına 100 lira, soy kütüğünden doğan damızlık koç-tekeleri kullanan yetiştiricilere de koç, teke başına 500 lira destekleme ödemesi yapılıyor” dedi. 

HABER FOTOĞRAFLARI