Hanbey Tarım İşletmeleri 700 dekar alanda soya yetiştiriciliği yapıyor.

Hanbey tarım ve hayvancılık işletmelerinden Enes İPEK “ Burada gördüğünüz gibi çiftliğimizde  700 dönüm soya ekimi yaptık, burada İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğündeki  arkadaşlarımızın teknik destekleri ile soya ekiminin hem toprağa azot bakımından faydalı olduğunu hem de münavebeli ekimde kullanacağımızı öğrendik. Bu bilgiyi kullanarak 700 dönüm tek parça arazimize bu sene soya uygulaması yaptık ve inşallah buradaki yerimizden iyi bir verim bekliyoruz.İl Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürlüğündeki arkadaşlarımız bize üretim sezonu boyunca yardımcı oldular.Bu gördüğünüz 700 dönüm tek parçayı hasat sonuna yetiştireceğiz ve iyi bir mahsul bekliyoruz, Bu konuda İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik elemanlarının desteklerini unutmamak gerekir.Onlarla gerekli istişareleri yaparak iyi bir başarıya ulaşacağımıza inanıyorum.”   dedi.

Konu hakkında açıklama yapan İl Müdürü İhsan EMİRALİOĞLU, soyanın iyi bir münavebe bitkisi olduğunu, % 36-40 dolaylarında protein bulunduğunu, %18-24 oranında yağ olduğunu, soya bitkisi baklagil familyası içerisinde yer aldığından toprağa, dekara 5-6 kg saf azot bağlaması ile toprakların daha uzun yıllar tarımda etkin biçimde kullanılması için soyanın önemli bir ekim nöbeti bitkisi olduğunu belirtti.İlimizde soya ekiminin yaygınlaşmasından dolayı memnuniyetini dile getiren EMİRALİOĞLU, eğitim ve yayım çalışmaları ile ekim alanlarının daha da arttırmak istediklerini sözlerine ekledi.





Bunların Hepsi Soyanın nimetleri

Soya fasulyesi protein yönünden zengin bir besin kaynağı. Soya unu, Soya sütü, Soya eti, Soya yağı adını gündelik hayatımızda sıkça duyduğumuz gıda maddeleri. Peki  ya Soya fasulyesinin endüstrideki kullanım alanlarını dikkatlice okuyarak sağlığımıza, çevreye ve de  ekonomimize sağlayacağı katkıları düşünmeye çalışırmısınız

Soya Mürekkebi
Matbaalarda kullanılan mürekkebler artık petrol yerine saya yağından yapılıyor. Soyadan elde edilen mürekkeb yenilenebilir bir kaynak olmasının yanında sağlıklı ve çevreyle barışık. Parmaklarda leke bırakmaması da çabası. Bu gün Amerika, Japonya  gibi gelişmiş ülkelerde günlük gazetelerin % 90'dan fazlası soya mürekkebiyle basılmakta.

Soya Biyodizeli
Soya yağından birtakım kimyasal işlemlerden  sonra biyodizel elde edilmektedir. Elde edilen yakıt belirli düzeyde petrol esaslı ürünlerle karıştırılarak araçlarda kullanılabilmektedir. Biyodizel de yenilenebilir bir kaynak olmasının yanında kullanımı basit, sülfür ve diğer aromatiklerden ari, toksit olmayan, biyolojik olarak parçalanabilen ve böylece çevre kirliliği yaratmayan bir yakıt.  Günümüzde öğrenci servis araçlarında sıkça kullanılmakta.
Soyalı Pastel Boyalar
Bu pastel boyalar yaklaşık % 85 oranında soya yağı içeriyor ve toksin değil.Alışılagelmiş yöntemlerle yapılan pastel boyalar petrol türevlerinden imal edilmekte. Gözbebeği çocuklarımızın bu boyalarla sürekli haşır neşir olduğunu düşünürsek soyadan yapılan pastel boyaların önemi ortaya çıkıyor.

Kozmetik Sanayinde Soya
Günümüzde soya, vücut bakım ürünleri, saç bakım ürünleri, nemlendirici, koruyucu gibi ürünlerin bünyesinde yer almaktadır. Kozmetik sanayinde kullanılan yapay kimyasallar yerine soyadan ve sağlıklı olarak kullanılabilmektedir.

Soya unundan araba lastiği dolgu maddesi 
Günümüzde lastik dolgu maddesi olarak karbon siyahı denilen petrol esaslı parçacıklar kullanılmaktadır. Araba lastiği üreticileri bunları gerilme direnci ve aşınma dayanımını iyileştirmek amacıyla kullanmaktadır. Petrol esaslı maddeler birçok komplekse neden oluyorlar, maliyeti  yükseltiyor ve biyolojik esaslı maddelere göre çevreyi kirletme oranları daha yüksek. Bunun yerine üretici  ve bilim adamları soya fasulyesi gibi ürünlerinden elde edilmiş biyolojik esaslı maddeleri kullanabilmesi için araştırma yapılmaktadır.
Bu saydıklarımıza daha birçok endüstriye ürünler eklenebilir. Mumlardan temizleyicilere, şampuanlardan kalemlere, döşemelerden masalara dolaplara kadar”¦.ve de yapısında soyadan bir şeyler içeren yüzlerce gıda maddesine kadar.