Özellikle kadınların çeşitli ziynet eşyalarını saklamak için kullandığı sandıklarda iki ve dört kademeli şifre bulunuyor.

Ustalar, mukavemeti, işlemedeki kolaylığı ve kurudukça sertleşme özelliğiyle nedeniyle sandık yapımında ceviz ağacını tercih ediyor.

Yaklaşık 30 yıldır söz konusu sandıklardan üreten Ramazan Nedirli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sandık denildiğinde akla gelen ilk kentin Kahramanmaraş olduğunu söyledi.

Ürettikleri şifreli hediyelik kutuları Dubai, Almanya ve İngiltere gibi ülkelere ihraç ettiklerini dile getiren Nedirli, "Tanesi 45 ila 70 lira arasında değişen kutulardan yılda bin 200 civarında yurt dışına gönderiyoruz. Çeyiz sandıklarını ise işçiliğine göre 600 ila 2 bin lira arasında değişen fiyatlarda iç piyasaya sunuyoruz" dedi.

Nedirli, hediyelik yaptıkları sandıkların farklı şifre katmanlarından oluştuğunu ifade etti.

Sandıkların şifreli olması nedeniyle ilgi gördüğünü belirten Nedirli, "Şifreyi bilmiyorsan anahtarı bulamaz, sandığı da açamazsın. Oyma işlemi el emeği göz nuruyla yapıldığı için değeri ve ilgi bir kat daha artıyor" diye konuştu.

Nedirli, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan mesleğin gelecek nesillere aktarılması için çalışma yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.