Lisanssız Elektrik Üretimi Derneği Başkanı Yalçın Kıroğlu, "Yürürlüğe giren kanun ve yönetmelikler halkı küçük yatırımlarla elektrik üreticisi haline getirdi" dedi.

Kıroğlu, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA), Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) ile Lisanssız Elektrik Üretimi Derneği işbirliğinde KMTSO meclis salonunda düzenlenen "Yenilenebilir Enerji" konferansında, Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanında önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirtti.

Türkiye'nin yenilenebilir enerjide belirli hedefleri olduğunu ifade eden Kıroğlu, hayata geçirilecek projelerle istenilen seviyeye çıkılacağına inandığını dile getirdi.

Lisanssız elektrik üretiminin girişimciler açısından önemine değinen Kıroğlu, şöyle konuştu:

"Bu aslında halkın üretime katılması anlamına geliyor. 2005'e kadar elektrik üretimi sadece kamu tarafından yapılabilen bir hizmetti. Daha önce kamu haricinde elektrik üretmek kanunen suçtu. Yürürlüğe giren kanun ve yönetmelikler halkı küçük yatırımlarla elektrik üreticisi haline getirdi. Yani vatandaşımız milyonlarca dolar para harcamadan ufak yatırımlarla elektrik üreticisi olabiliyor. Her abone artık elektrik üreticisi haline geliyor. Yeni yönetmelikle yatırımlar çok daha kolay hale geldi. Ayrıca Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan lisans almaya ve şirket kurmaya gerek duyulmayacak."

Kıroğlu, lisanssız elektrik üretiminden faydalanmak için elektrik abonesi koşulu arandığını vurguladı.

Yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimi yapan şirketlere 10 yıl boyunca alım garantisi imkanı verildiğini anımsatan Kıroğlu, bu çalışmayla üreticilerin önünün açıldığını aktardı.

Düzenlemelerle firmaların elektrik tüketimini karşılama imkanına kavuştuğunu anlatan Kıroğlu, "Pek çok fabrikada rüzgar ve güneş enerjisi sistemi kurulmaya başlandı. Daha önce bu 1 megavat olarak sınırlandırılmıştı ancak şimdi sınırsız hale geldi. Bu uygulama aslında devrim niteliğindedir" diye konuştu.

KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük ise kentin, sanayi elektriği tüketiminde 12'nci sırada yer aldığını söyledi.

DOĞAKA Genel Sekreter Vekili Onur Yıldız da enerji konusunu bölgesel ve ulusal kalkınmada stratejik sektörlerden biri olarak belirlediklerini kaydetti.

Konferans, panelistlerin sunumuyla devam etti.