Tekstilin merkezlerinden olan Kahramanmaraş'ta faaliyet gösteren KALİDA üyesi firmalar, dünyanın değişik ülkelerinden gelen tekstilci iş adamlarıyla ikili iş görüşmelerinde bulundu. Yaklaşık 100 ülkenin katılımıyla gerçekleşen tekstil zirvesinde ağırlıklı Afrika, Güney Amerika ve Orta Asya ülkeleriyle görüşme ve anlaşmalar yapan firmalar, hem ürünlerini tanıttılar hem de pazar ağlarını genişlettiler. KİPAŞ ve ÇMS Tekstil'in stant da açtığı fuarda birçok yerli ürün tanıtıldı. İstanbul Fuar Merkezinde yapılan ikili iş görüşmelerinde ürünlerini tanıtan iş adamları, Kahramanmaraş'ın tekstildeki gelişmişliğini ve ihracat potansiyelini de katılımcılara  gösterdiler. WOW Otelde açılışını Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın yaptığı fuarı da gezen işadamları katılımın yoğun olduğu programdan karlı ve mutlu döndüler.

TUSKON Dünya Ticaret Köprülerinin ve bu Tekstil zirvesinin çok faydaları olduğuna değinen KALİDA Tekstil Komitesi Başkanı Salih Ziya Gümüşer, fuar alanı ve görüşme salonlarındaki resmin herkese bir mesaj verdiğin altını çizdi. TUSKON'un dünyanın her yerinde olduğunu söyleyen Başkan Salih Ziya Gümüşer, “Hiçbir programda bu kadar farklı ülkeden işadamının bir araya getirilebildiğini zannetmiyorum. Sanki dünyanın renkleri bu salona toplanmış. Afrikalıların ülkemize olan merakı görmeye değer.  Hem ticaret yapmak hem de ülkemizin kültürünü tanıtmak için buluşuyoruz. Ticaret beraberinde diyalog kurmayı ve değerlerimizi ifade etme fırsatını sunuyor. Gelen yabancılar, Türkiye sempatisi ile dönüyorlar.”dedi. Kültürün yayılmasında ticaretin önemine vurgu yapan Başkan Gümüşer, yurt dışından gelen bin kadar tekstilcinin Türkiye'den mal almaya gelmesi ve ülkemizin üretiminin de buna cevap veriyor olmasının çok önemli olduğunu söyledi. Sürekli sanayileşen Kahramanmaraş'ın Afrika ve Güney Amerika pazarında daha fazla pay sahibi olması gerektiğini belirten KALİDA üyesi tekstilciler, küresel gelişmelerin hızlı olduğu bir çağda rekabet edebilmek için pazar ağının genişlemesi gerektiğini söylediler.

Kahramanmaraş'ta özellikle iplik, kumaş ve konfeksiyon alanında birçok firmanın üstün gayretlerle ve kısa sürede dünyaya açıldığını belirten KALİDA Genel Sekreteri Mahir Keçe de “Dünyada güç dengeleri hızla değişiyor. Ekonomik güç Batı'dan Doğu'ya kaymakta. Krizler dışarıdan geliyor ve küresel ekonominin seyri herkesi ilgilendiriyor. Dünya ile entegre olamayanlar, dünya milletlerine sırtını dönenler ve yeryüzünde dolaşmayanlar kaybedecekler. Tekstilcilerimiz dış ülkelerde daha çok dolaşmalı, üretimini ısrarla tanıtabilmeli ve ihracat pazarını genişletmeli. ABD gibi dev bir ekonomin arkasında ihracat var. AD'nin gelirlerinin yaklaşık % 60'ı dış ticaretten oluşuyor. Bir kıtada daralsalar diğer kıtalardaki ihracatları ile kazanıyorlar.”dedi.