Bursa Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Bursa Veteriner Hekimler Odası (BVHO) arasında imzalanan 2015 yılı ilkbahar ve sonbahar dönemi 'Şap Aşılama Protokolü' çerçevesinde, Bursa’daki serbest veteriner hekimlerin sorumluluk alanları belirlendi.

Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) Konferans Salonu’nda yapılan toplantıya katılan veteriner hekimlere protokol hakkında bilgi veren BVHO Başkanı Sinan Sağlam, hayvancılık sektörünün en önemli sorunlarından biri olan şap hastalığı ile mücadelede en etkin çözüm yolunun koruyucu hekimlik olduğuna dikkat çekti. Sağlam, büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde görülen şap hastalığının virüs kaynaklı olduğunu söyledi. Başkan Sağlam, şap virüsünün hava yolu ile hayvandan hayvana çok hızlı bir şekilde yayıldığını ve gıda güvenliğini de tehdit ettiğini belirterek, "Hastalık büyük ekonomik kayıplara yol açıyor. Hayvanların et ve süt verimlerini önemli ölçüde etkiliyor. Bu hastalıktan korunmanın en iyi yolu ŞAP aşısı yaptırmaktır. Çünkü hastalığın tedavisi hem uzun sürüyor hem de oldukça masraflı oluyor." dedi.

Geçmiş yıllarda şap aşısını sadece Gıda Tarım ve Hayvancılık il veya ilçe müdürlüğü ekiplerinin yaptığını hatırlatan Sinan Sağlam, Bakanlığa, personel yetersizliği nedeniyle aşılamanın zamanında yapılamadığını anlattıklarını belirterek, "Aşılamanın serbest veteriner hekimlerce yapılmasını talep ettik. Bu talebimiz olumlu yankı buldu. Böylece ülke genelinde veteriner hekimler odaları ile il müdürlükleri protokoller imzalamaya başladı." diye konuştu.

BVHO ile Bursa İl Müdürlüğü arasında şubat ayında ilgili protokolün imzalandığını kaydeden Sağlam, üyeleri olan veteriner hekimlerin ikametlerine göre şap aşısı yapacakları bölgeleri belirlemek amacıyla toplantı düzenlediklerini söyledi. Yeni dönemde serbest veteriner hekimlerin sahada daha fazla zaman geçireceklerini vurgulayan Sinan Sağlam, insandan hayvana geçebilme (zoonoz) özelliği de bulunan şap hastalığıyla mücadeleye kamu dışındaki serbest veteriner hekimlerin de katılmasının çok önemli bir gelişme olduğunu söyledi. Sağlam, şöyle devam etti:

"Önemli olan hastalık bulaşmadan önce önlem alabilmektir. Biz buna koruyucu hekimlik diyoruz. Arkadaşlarımız sahada dolaştıkça başka hastalıklarla ilgili bulgulara da önceden ulaşacaklar. Böylece hastalıklarla mücadelede daha etkin bir dönem başlamış olacak. Ülkemiz ve mesleğimiz açısından olumlu bir gelişme oldu."