Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, hükümetin yeni zam teklifini eleştirdi. Hükümete teklifte bulunan Koncuk, “Ekonomik büyümeyi koyalım, 2016 ve 2017 için iki puan refah payını da koyalım. Kabul edip kalkalım, sesimiz bile çıkmayacak.” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda bugün beşincisi yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde hükümetin yeni zam teklifine, Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısı ile tepki gösterdi. Enflasyon artış oranında zam yapılmasının artık hikaye olduğunu dile getiren Koncuk, zam tekliflerine ekonomik büyüme, refah payı ilave edilmesi gerektiğini vurguladı. 2017 zam teklifinin 3+3 olduğunu kaydeden Koncuk, 2017 yılında Türkiye’nin nasıl olacağını sordu.

Hükümete teklifte bulunan Koncuk, konuşmasına şöyle devam etti: “Ekonomik büyümeyi koyalım, 2016 ve 2017 için iki puan refah payını da koyalım. Kabul edip kalkalım sesimiz bile çıkmayacak. Bütün bunları oluşturmadan 3+3. Türkiye ekonomisi küçülürse bir kriz yaşarsa memur ve emekliler olarak bunun bedelini ödemeye razıyız. O zaman zam da istemeyiz. Ekonomik büyüme var mı? Varsa bu ülkenin her ferdini sadece memurdan bahsetmiyorum, hepsini istifade ettirmek lazım. Nasıl bir ekonomik büyüme ki memur ve emekli bu ekonomik büyümeden hiç pay alamayacak. Öyle bir sistem yok. Bu taksimi kurt yapmaz kuzulara şah olsa. Onun için sistemin değişmesi lazım. Bundan biz bir bilinmezliğe, kabul etmeye zorlanıyoruz hükümet tarafından.”

AKP İLE ÇALIŞMA HAYATI DELİK DEŞİK OLDU

Toplu sözleşme masasında sadece zam tekliflerinin konuşulmadığını belirten Koncuk, konuşmasını şöyle sürdürdü: “4/C’lilere kadro. Bakan diyor ki 4/C’lilere yüzde 40 zam yaptık. 4/C’ye zam verin. Memura da hangi zammı yapıyorsanız 4/C, 4/B’liye onu verin. Bu kadro meselesinin çözülmesi lazım. 4/C memur kadrosu istiyor. Vekil imam ne demektir? İmamın vekili mi olur? Ebenin vekili mi olur? PTT’de sistem getirdiler yazıktır bunlara. AKP, iktidarı geldiğinden bu yana çalışma hayatında öyle istihdam modelleri türetildi ki adeta delik deşik oldu çalışma hayatı. Köstebek tarlasına döndü. Bunu düzeltmek, bu sonu hazırlayanların görevidir.”

İNSANIN AHLAKLI OLMASI GEREKTİĞİ GİBİ SENDİKAL AHLAKIN DA OLMASI GEREKİR

Tartışmalı bir toplu sözleşme günü daha yaşandığını ifade eden Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, burada önemli olanın daha sonrasında mahcup olmamak için kamuoyuna doğru bilgiler verilmesi gerektiğini söyledi. Her insanın ahlaklı olması gerektiği gibi sendikal ahlakın da olması gerektiğini belirten Koncuk, “Olmadık şeyleri, yapılmadık şeyleri olmuş gibi anlatmak en sonunda anlaşılır ve mahcup olursunuz.” şeklinde konuştu.

Memur-Sen heyetinin 4+4 teklifinin kabul edilemez teklif olduğunu hatırlatan Koncuk, “Öncelikle bize böyle tepki göstereceklerini söylemedi. Tamamen kendi kurguları, önceden planlanmış eylem diyebilirim.” dedi. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ın ‘müzakere yaptık’ sözünü hatırlatan Koncuk, “Bakan çıktı, Memur-Sen çıktı, biz kimle müzakere yaptık o masada böyle bir yalanı söylemek hiç kimseye yakışmadığı gibi Memur-Sen’e hiç yakışmadı.” ifadesinde bulundu.

Memur-Sen’in toplu sözleşme sürecinden önce Kamu-Sen’e o masayı oturtanları suçlayarak başladığını açıklayan Koncuk, “Breh breh breh! Kamu-Sen bu masada niye beraber hareket etme noktasına geldik. Sendikacılık hava basmayla olmuyor. Sendikacılık bilek işi, yürek işi, ezbere konuşma ile olmuyor.” ifadesinde bulundu.

ORTAK HAREKET ETME DİYE BİR OLAY YOK

“Memur-Sen, ortak hareket etmeyi söylemiş öyle bir olay yok.” diyen Koncuk, konuşmasına şöyle devam etti: “Bize, Memur-Sen’in, 'gelin beraber ortak hareket edelim' teklifi yok. Kabul ediyorlarsa ben buradan teklif yapayım. Gelin 4+4 nasıl müzakere edilmez bir rakam ise bir puanlık artış da müzakere edilemez. Ortak eylem yapalım, iş bırakma eylemlerini birlikte yapalım, buna varım.”