Peribacaları, sıcak hava balonculuğu, termal suları ile yılda yaklaşık 3 milyon yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan Kapadokya’da 1700’lü yıllarda başlayan halıcılık bölge ziyaretçilerinin ilgisini çekiyor. Bölgede yer alan dokuma atölyeleri ve halı mağazaları birçok çeşidi gözler önüne seriyor. Ürünlerdeki motifler arasında kökeni Süleyman Peygamber’e dayanan haç, kıvırcık, örümcek, yıldız ve kırkayak desenleri dikkat çekiyor.

Günümüzde makine yapımı halıların gelişmesi ile sıkıntılı bir dönem yaşayan el dokuma halıları özellikle zengin yabancı turistlerin etkisi ile bölgenin tanıtımı ve geliri açısından önemli bir konuma geldi. Kapadokya bölgesinde halı satış dokuma ve satış mağazalarında yaşatılmaya çalışılan el halıları, kültürel gelişmişliğin sağlanmasına da önemli ivme kazandırıyor.

Orta Asya’dan Anadolu’ya giren ve yüzyıllar boyu evlerin en güzel yerlerini süsleyen el dokuma halıları, bölgede turizmin gelişim hızına girmesiyle yerli ve yabancı turistlerin alışveriş malzemeleri arasında ilk sıralarda alıyor. Nevşehir’in Avanos ilçesi başta olmak üzere Ürgüp, Göreme, Uçhisar ve Ortahisar’da kurulu bulunan el sanatları merkezlerinde çeşitli yörelere ait halılar, orijinal desenlere bağlı kalınarak ilmek ilmek yeniden dokunuyor. Büyüklüğüne göre 1 -6 ay arasındaki bir süre içerisinde dokunabilen el dokuma halıları başta ABD'li turistler olmak üzere Uzakdoğu’dan ve Avrupa'dan gelen turistlerin bölge alışverişlerinde önemli bir ürün grubunu oluşturuyor.