Türkiye'nin sarımsak üretiminin yaklaşık yüzde 10'unun karşılandığı Kahramanmaraş'ta hasat dönemi başladı. Sarımsak hasadında ise en çok genç kızlar çalışıyor. Erken saatlerde tarlaya gelen kızlar günlük 25 TL'ye işçilik yapıyor. 
     Merkeze bağlı Abbaslar köyündeki sarımsak tarlasında çalışan Dilek Andız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eğitimine devam edemediğini, ailesinin ekonomik durumu iyi olmadığı için çalışmak zorunda olduğunu söyledi. 
     Kardeşlerinin okuması için elinden gelen gayreti gösterdiğini anlatan Andız, "Burada çalışmak zorundayım çünkü aileme yardımcı olmak istiyorum. Ben okuyamadım en azından kardeşlerim eğitimine devam etsin ve güzel yerlere gelsinler. Kırsal bölgede yaşadığımız için iş olanakları da kısıtlı. Dolayısıyla kardeşlerimin okumaktan başka çareleri yok" diye konuştu. 
     
     -"Yeter ki onlar okusun"- 
     
     Babasıyla işe gelen Zehra Karaarslan ise liseye dışarıdan devam ettiğini belirtti. Ağabeyinin Balıkesir'de astsubay okulunda okuduğunu dile getiren Karaarslan, şunları anlattı: 
     "İnşallah ağabeyim okulu bitirecek kendisi de bize yardımcı olacak. Burada kazandığım parayı ağabeyime gönderiyorum. Babamın düzenli bir geliri olmadığı için bizler de yardımcı oluyoruz. Diğer kardeşlerim de ortaokula devam ediyor. Onların da okumasını istiyorum. Kardeşlerimizin eğitimi için buradayız. Ben de yaşıtlarım gibi gezmek, arkadaşlarımla parklara eğlence merkezlerine gitmek isterdim. Ama maddi durumumuz böyle gerektiriyor. Ama halimize de şükrediyoruz." 
     Melek Andız da sarımsak sayesinde para kazandıklarını söyledi. Günlük 8 saate yakın tarlada bulunduklarını aktaran Andız, "Kazandığımız parayla tıpkı arkadaşlarım gibi kardeşlerimin eğitim ihtiyaçlarını karşılıyorum. Bizler okuyamadık. Onları güzel yerlerde göreceğimizi umuyorum. Tek gayemiz bu. Tarlada çalıştığımız için de hiç gocunmuyoruz. Yeter ki onlar okusunlar" dedi. 
     Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu ise kentte sarımsak üretiminin giderek yaygınlaştığını söyledi. Tarım sektöründeki kadın istihdamının önemine dikkati çeken Emiralioğlu, "Özellikle sarımsak üretiminde genç kızlar çalışıyor. Çoğunluğu kardeşlerinin eğitimi için buradalar. Gerçekten genç kızlarımızın bu gayreti bizleri duygulandırıyor. Hem ailelerine katkı sağlıyorlar hem de kardeşlerinin eğitim ihtiyaçlarını karşılıyorlar" şeklinde konuştu.