“Tasarruf oranı düşüklüğü bire bir cari açığa yansıyor” diyen Babacan, kredi kartı ve tüketici kredilerinde borç-gelir oranını dikkate alacaklarını söyledi. 3 ay borcunu ödemeyenin kartı iptal edilecek, taksit sayısı sınırlanacak.

Orta Vadeli Program'dan (OVP) tasarrufa vurgu yapılarak harcamalara sınır çıktı. Düşük tasarruf oranının cari açığa yansıdığını dile getiren Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Kredi stokumuz ne zaman artsa cari açık da artıyor” dedi. Babacan, yıl sonunda yüzde 12.6 ile Türkiye'nin tarihinin en düşük tasarruf oranını yaşayacağını belirtti.

Son verilere göre bireysel kredilerde yüzde 26.2 artış olduğuna işaret eden Babacan, “Bankalarmevduattan çok kredi vermiş. Dışarıdan borç alıp kredi veriliyor. Tasarruf oranının artması için kredide sınır önemli” diye konuştu.

Babacan, ”˜makro ihtiyati düzenlemeler' kapsamında tüketici kredileri ve kredi kartlarına yönelik önlemleri sıralarken, vatandaşa “Ayağını yorganına göre uzat”mesajı verdi.

ASGARİ TUTARIN % 30'U ÖDENECEK

Bankaların sermaye yeterliliği oranının hesabında, kredi kartları vasıtasıyla, mal ve hizmet alımı veya nakit olarak adlandırılan krediler ile taşıt kredilerinin risk ağırlığı artacak.

Kredi kartları için risk ağırlığı, taksit ödemeleri 1-6 ay arasında olanlar için yüzde 75'ten yüzde 100'e, 6-12 ay arası olanlar için yüzde 150'den yüzde 200'e, 12 aydan fazla olanlar için yüzde 200'den yüzde 250'ye çıkarılacak.

Taşıt kredileri için risk ağırlığı, 1-2 yıl arası olanlar için yüzde 75'ten yüzde 150'ye, 2 yıldan uzun vadeli olanlar için yüzde 75'ten yüzde 200'e yükseltilecek. Kredi kartı limiti tahsisleri ve limit artırımları kart hamilinin gelirine göre yapılacak.

İlk yıl için gelirin 2 katı, ikinci ve devam eden yıllar için gelirin 4 katı ile sınırlı olarak limit tahsis edilecek. Gelir düzeyi tespit edilmeyenler için kredi kartı limiti 1000 TL olacak. Kredi kartı limiti 15 bin TL'ye kadar olan kredi kartları için dönem borcunun yüzde 30'undan, 15-20 bin TL arasında olanlar için yüzde 35'inden az olamayacak. Bir yıllık yüzde 27 ve yüzde 32 geçiş süreci uygulanacak.

Kaynak: Habertürk