Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın'ın ve çok sayıda iş adamının da katıldığı Kahramanmaraş ve Ziraat Bankası”¦ Sektör buluşmaları panelinde konuşan KASİAD Başkanı Ali Arpasatan çok önemli açıklamalarda bulundu. 

Kahramanmaraş'ın "Üretime yönelik enerjisi olan, 2005-2013 yılları arasında 5 milyon dolar özel sektör yatırımı yapan, yılda 6 milyar Türk lirası sanayi hasılası gerçekleştiren" bir şehir olduğunu söyleyen Kasiad Başkanı Ali Arpasatan şöyle dedi:

"Tüketime dayalı değil, yatırım, üretim ve ihracata dayalı bir büyüme modelini benimsedik. İnanıyoruz ki bu model, bizi bir gün, Türkiye'nin on büyük ekonomisi arasına girdirecek. Bu hedefte ”˜nefesimizin tıkanamaması' için küresel ekonominin ve teknolojinin değişimine ayak uydurmaya çalışıyoruz”

“Girişimcilik açısından, küçük işletme kuruluşunda herhangi bir sıkıntı olmadığını ancak orta ölçekli işletmelerin büyük ölçeğe geçişinde ciddi sorunlar olduğunu" söyleyen Kasiad Başkanı Ali Arpasatan "Türkiye'nin, genel ekonomik durum olarak aşmaya çalıştığı orta gelir tuzağı, işletme bazında Kahramanmaraş'ta da söz konusudur. Bugün Türkiye'de KOBİ'ler, istihdamın yüzde 76'sını gerçekleştirirken, toplam kredilerin ancak yüzde 27'sini kullanmaktadır." dedi.

Kasiad Başkanı Ali Arpasatan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye, son on yılda dışarıdan bulduğu ucuz kaynağı, enerji ve konutta kullanmıştır. İmalat sanayi yatırımlarına, arzu ettiğimiz oranda maalesef yönlendirememiştir. Bu yüzden imalat  sanayinin GSMH içindeki payı yüzde 24'ten yüzde 15'lere düşmüştür. Bu iki önemli bir zafiyettir. Büyümenin motoru, imalat sanayi olmalıdır. 2008 krizinden en aza etkilenen ülkeler, imalat sanayisini merkeze alan ülkelerdir. Nitekim bu krizde imalat sanayisi güçlü olan Almanya büyümeye devam ederken, kaynaklarını hizmetler sektörüne aktarmış olan Yunanistan, çok zor duruma düşmüştür. Sağlıklı bir ekonomide imalat sanayinin GSMH içindeki payı yüzde 25'ten az olmamalıdır” 

Soma Faciasından dersler çıkarılması gerektiğini de söyleyen Ali Arpasatan sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Geçtiğimiz günlerde millet olarak yaşadığımız acıdan, Soma faciasından Kahramanmaraşlı sanayiciler olarak dersler çıkarmak zorundayız. İş güvenliği ve sağlığı konusunda daha duyarlı davranmalıyız. Dünyada hiç bir şey insan hayatından daha değerli olamaz. İşletmelerimizde insan hayatı önceliğimiz olmalıdır. Bunun için hepimiz üzerimize düşeni yapmalı yaptırmalıyız"

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine de değinen KASİAD Başkanı Ali Arpasatan "yeni bir toplumsal mutabakatı ve bununla birlikte huzuru yakalamayı" umduklarını söyledi. Arpasatan "En çok huzura ihtiyacımız var. Huzur bulalım ki hepimiz işimize odaklanalım. Daha fazla üretim, daha fazla yatırım, daha fazla ihracat yapalım." dedi. 

KASİAD Başkanı Ali Arpasatan sözlerini Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın'a hitap ederek tamamladı:

"Sayın Genel Müdürüm... Davetimizi geri çevirmeyerek bizleri onurlandırdığınız için, KASİAD adına size çok teşekkür ediyorum. Sizi, Kahramanmaraş'ın üretime yönelik enerjisini daha fazla gün yüzüne çıkarmaya davet ediyorum."