Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Sektör Kurulu Başkanı Ali Kavak, dolardaki iniş çıkışların kısa vadede sektörü etkilemeyeceğini söyledi.

Türkiye’deki bütün yaş meyve sebze ihracatçı birliklerinin yönetim kurulu başkan ve üyelerinin katılımı ile Genişletilmiş Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Sektör Kurulu toplantısında yaş meyve sebze sektörü masaya yatırıldı. Soğuk zincir sisteminden, ihraç ve kesim tarihlerine, dış pazarlarda yaşanan sorunlardan ihracat kredilerine, sektörle ilgili bütün hususların görüşüleceği stratejik önemi olan toplantıda yaş meyve sebze sektörünün yol haritası çizileceği toplantı öncesinde gündemi değerlendiren Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Sektör Kurulu Başkanı Ali Kavak dolardaki seyrin kısa vadede sektörü etkilemese de uzun vadede zararının olabileceğini söyledi.
Dolardaki aşırı iniş çıkışların hiç kimsenin faydasına olmayacağının altını çizen Kavak, "Burada asl olan kurlarda bir istikrarın oluşması. Aşırı kur hareketleri hiçbir sektörün çıkarına değil. Bizim temennimiz istikrarlı bir seyir izlemesi. Kurların artmasından dolayı bizim sektörümüzün olumsuz etkileneceğini sanmıyorum. Sektörümüze ilk bakışta bir takım getirileri olur ama uzun vadede bizim sektörde zararları olabilir. Kurun yükselmesi ile birlikte ürün fiyatlarında da ciddi bir artışlar olacak Ancak biz bu yüksek fiyatla aldığımız ürünleri dış pazarda kurun artışına paralel olarak satabilecek miyiz o endişelerimiz olabilir. Ama kısa vadede sektöre yararı olur" dedi.
Yaş sebze ve meyve ihracatının 2014 yılında 2013 yılına kıyasla yüzde 6 oranında artış kaydettiği bilgisini veren Kavak, günümüz dış ticaretindeki yoğun rekabet ortamında dahi ülke ekonomisine sadece ihracat ayağında 2,4 milyar dolarlık bir döviz girdisi sağladığı söyledi

RUSYA PAZARI

Olumsuz hava koşulları, Ukrayna, Rusya, Irak, Orta Doğu gibi komşu pazarlarda yaşanan konjonktürel sorunların ihracatımızın yüzde 65'ini gerçekleştirilen Rusya pazarında rublenin aşırı değer kaybetmesine karşın bu pazarda henüz umutlarını yitirmediklerini söyleyen Kavak şöyle konuştu: "İhracatçılarımızın yine bu pazara ruble ile vadeli satış yapmaları, tüm bunların yanında Rusya'nın AB ülkelerine uyguladığı ambargonun spekülatif sonuçlarına rağmen sektör paydaşları olarak yapmış olduğumuz çalışmalar sayesinde önemli pazarlardaki yerimizi koruyor olmak sadece ihracat açısından değil ülkemize sağladığı net döviz girdisi yanında ambalaj lojistik gibi ilişkili sektörler ve istihdama sağladığı katkı ile ülkemiz ekonomisi açısından da stratejik öneme sahip sektörümüz için 2023 yılı hedeflerimize giden yolda bizleri umutlandırmaktadır."

"HABERLER ABARTILDI"

Yaşanan bir takım gelişmeler sonrasında Rusya'nın Avrupa Birliği üyesi ülkelerden yaş meyve sebze alımını durdurduğu yönündeki haberlerin abartılarak kamuoyuna yansıtılması spekülatif söylentiler dolayısı ile arz talep dengesinin bozulmasına ve ürün fiyatlarında beklenmeyen artışlara neden olduğunu daha hatırlatan Kavak, "Üretici ve ihracatçılarımızın beklentilerini arttırmıştır. Yazılı ve sözlü uyarılara rağmen Rusya'nın yaş meyve sebze ihtiyacının karşılanmasına Türkiye'nin en önemli seçenek haline geleceği beklentisinin karşılanmaması geride bıraktığımız sezonda gerek ihracatçı gerekse üreticilerimiz nezdinde hayal kırıklığı yaratmıştır." dedi.

Kavak'ın yaptığı açıklamaların ardından sektör temsilcileri izleyecekleri yol haritasını görüşmek üzere basına kapalı olarak toplantılarına devam etti.