Kayseri İnşaat Müteahhitleri Derneği (KAYİMDER) Başkanı Ali Aydın, inşaat sektörünün en önemli sorunlarından birisinin, parası olan herkesin müteahhitlik yapması olduğunu söyledi. Aydın, Almanya’da müteahhit sayısının 2 bin 700 iken sadece Kayseri’de bu sayının 5 bin 300 olduğunu dile getirdi.

Müteahhit sayısının çok fazla olduğunu aktaran Aydın, “Müteahhit sayısı Türkiye’de 305 bini aşmış durumda. Bir tarafta insanların girişimcilik yapmaya, yatırım ve bir iş yapmaya heves etmesi mükemmel bir şey. Bizim için pozitif bir durum. Ama bunu gelişigüzel, her önüne gelenin yapması da bize garip geliyor. Her parası olan müteahhit olmamalı, her mühendis olan da müteahhit olmamalı. Bu iki durumun bir araya gelmesi gerekiyor.” dedi.

Ali Aydın, şu anda inşaat sektörünün geldiği noktada öncelikle bu mesleği yapan ancak başına kötü bir şey geldiğinde adı müteahhit olan piyasada çok sayıda insan olduğunu ifade etti. Müteahhitlik mesleğinin yasal bir statüye kavuşmasından yana olduğunu aktaran Ali Aydın, “Bunu bakanlar düzeyindeki yürütmenin içerisindeki arkadaşlar da kabul ettiler. Çünkü inşaat sektörü insanoğlunun doğduğu mekândan tutun, ölüp defin edildiği mezara kadar tüm saha müteahhitlik sahasıdır. Bu kadar ciddi ve bu kadar geniş kapsamlı bir mesleğin yapılabilirliği ve bu yapılabilirliği esnasındaki işlevselliği gelişi güzel olmamalı. Bir insan sabahleyin kalktığında akşamına müteahhit olabiliyor. Böyle bir meslek ölçülebilir, sürdürülebilir ve güven endeksi yukarıya çekilebilir bir durumda değil. Biz müteahhitlik yasasını isterken bir taraftan bu insanların müteşebbislik heyecanının ve isteğinin kırılmasını istemiyoruz. Bu Türkiye için bir kazançtır.” diye konuştu.