Mersin’in Silifke ilçesinde örtü altının ardından açık arazide yetiştirilen kayısı bahçesinde de hasat başladı. Açık alandaki kayısı bahçesinde yapılan ilk hasattaki ürünler ise 25 TL’den satıldı.
Silifkeli üretici Mehmet Ali Güngör’ün 4 dönümlük bahçesinde yapılan hasatta toplanan 1 ton ürün büyük şehirlere gönderildi. Bu yıl 5 dönümlük kayısı bahçesinden 12 ton ürün beklediklerini belirten Mehmet Ali Güngör, “Türkiye’nin ilk turfanda eriğini çıkaran Silifke ilçemiz ilk açıkta kayısı hasadını yapmaktadır. Havaların güzel gitmesi nedeniyle normalde Mayıs ayının ilk haftası açıkta kayısı hasadı yapılırken, biz Nisan ayının ortasında açıkta kayısı hasadına başladık. İtalyan Matador cinsi kayısılarımızdan bugün 1 ton topladık. 25 TL’den büyük şehirlere gönderdik. Çiftçinin yüzü kayısı hasadında gülmüştür” dedi.
Açıkta kayısının bu yıl havaların iyi olmasından dolayı rekor denilebilecek erken bir tarihte olgunlaştığını belirten üretici Mehmet Ali Güngör, ilk kayısı hasadını yapmış olmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.
Silifke Kayısı Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Gürses ise, yaptığı açıklamada Türkiye genelinde açık arazide ilk kayısı hasadının Silifke’de başladığını kaydetti. Bu yıl ilçe genelindeki bin 200 dönüm kayısı bahçesinden yaklaşık 11 bin ton kayısı hasadının yapılacağını ifade eden Gürses, erkenci çeşit olarak bilinen ve 2003 yılında İtalya’dan ilçeye getirttikleri Matador çeşidinden elde edilecek ürünlerin kaliteli ve verimli olduğunu belirtti. Gürses, “Kayısılarımızı talebe göre Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa başta olmak üzere Türkiye’nin diğer farklı illerine de gönderiyoruz. İlçemizde kayısı yetiştiriciliği 2003 yılında başladı. Bu yıl dört dekarlık alandan 12 tonluk hasat yapmak istiyoruz” diye konuştu.