Gayrimenkul satış ve kira bedellerinin bir dönem Alman markı olarak istendiği Kayseri’de şimdilerde talepler Euro cinsinden oluyor. Özellikle kira bedellerini Euro cinsinden isteyen ev sahipleri, kiracıları da zorluyor. Ev için istenilen kira miktarları ise 2 bin ila 4 bin Euro arasında değişiyor.

Almanya, para birimi olan Mark’tan Euro’ya 2002 yılında geçti. Bu tarihe kadar Kayseri’de gayrimenkul satışları, kira bedelleri özellikle Alman Markı olarak belirlenen fiyatla satışa sunuluyordu. Euro’ya geçişle birlikte bir dönem satışlar bu para cinsinden oldu. Türk Lirası’ndan sıfır silinmesinin ardından büyük oranda gayrimenkul satış ve kira bedelleri Türk Lirası olarak satışa sunuldu. Euro ve dolar cinsinden yapılan fiyatlandırma ise azalmıştı. Ancak son bir yıl içinde Euro ve Dolar’daki hareketlilik eskiye dönüşü beraberinde getirdi.

Ev kiralamak için yerel gazetelerdeki ilanları, emlakçılardaki duyuruları ve apartmanlara asılan dev kiralık ilanlarını takip eden ve ev sahiplerini arayan birçok kişi, kira bedeli olarak Euro telaffuz edilmesinden rahatsız oldu. Şehir merkezinde evlerin yüksek kiraları kadar 1 yıllık peşin istenmesi de vatandaşları iyice zorluyor. Şehir merkezinde kira için istenilen bedel ise 2 ila 4 bin Euro arasında değişiyor.

Şehir merkezine biraz uzakta olan İldem, Beyazşehir, TOKİ, Belsin, Zümrük, Yenişehir semtlerindeki kira bedelleri ise 350 ila 400 lira arasında değişiyor. Emlakçılar, bu bölgedeki kiralık ev fiyatlarında, ev sahibinin bazı gerekçelerle fiyatları daha da yüksek tuttuğunu, kimilerinin lira cinsinden ücreti peşin aldığını, kimilerinin ise aylık olarak ödemeyle kiraya verdiğini dile getiriyor. Bu bölgede apartman giderleri için ödenen aidatlar, 70 ila 100 lira arasında değişiyor. Kira ve apartman aidatı için yaklaşık 600 lira ödemek zorunda kalan aileler, ulaşım bedeli, bölgede doğalgaza dönüşümün zorunlu tutulmasından dolayı bu kış ısınma için ödeyecekleri miktarla birlikte ciddi anlamda ekonomik sıkıntı yaşayacaklarını ifade ediyor.

Kayseri’ye tayini çıkan bir kamu çalışanı, eşinin çalışması, çocuklarının durumu nedeniyle kiralayacağı evin şehir merkezinde olması istediğini anlattı. Ağustos ayında kiralık ev bulduğunu ve yerleştiğini aktaran kamu çalışanı, 20 günlük ev arayışında görüşme yaptığı bütün ev sahiplerinin Euro cinsinden peşin para olarak kira bedeli istediğini ve sonunda yıllık 3 bin 750 Euro'ya ev kiraladığını dile getirdi.