Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle bütçede kısıtlamaya gidileceğini söyledi. Başkent Astana’daki Akorda Sarayı’nda düzenlenen genişletilmiş hükümet toplantısında konuşan Nazarbayev, ekonominin geleceği ile ilgili önemli uyarılar yaptı.
2015 yılı bütçesinde yüzde 10'luk yaklaşık 4 milyar dolarlık bir kısıtlamaya gidileceğini duyuran Nazarbayev, memur, öğrenci ve emekli maaşlarında hiçbir kesinti yapılmayacağını dile getirdi.

Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan sorunlar nedeniyle uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarında yaşanan düşüş nedeniyle 2015 yılı bütçesinde kısıtlamanın öngörüldüğünü kaydeden Nazarbayev, Kazak vatandaşlarının Rusya’dan ucuza aldığı ürünlerden endişe edilmemesini istedi.

Kazakistan’da petrol dışı orta ve küçük ölçekli yatırımlara her türlü destek verileceğini kaydeden Nazarbayev, vatandaşın faydasına olan herşeyi desteklediklerini vurguladı. Kazak lider, yurtdışından alınan mallara karşı olmadıklarını, ancak yerli üretimin ve mali istikrarın devamı adına yerli malların tercih edilmesinin faydalı olacağını vurguladı.

MALİ DENETİM ARTACAK

Orta ve küçük ölçekli kuruluşlar için devletin yaklaşık 10 milyar dolara yakın destek kredisi kullandıracağını duyuran Nazarbayev, Merkez Bankası ve hükümetin ortaklaşa yürüteceği programlar sayesinde vatandaşın bu kredileri kullanacağını söyledi. Bakanlıklara ayrılan bütçenin yerinde ve uygun kullanımının sıkı denetleneceğini hatırlatan Cumhurbaşkanı, 1 tengenin hesabının sorulacağını bildirdi. Banka yöneticilerini de uyaran Nazarbayev, bankaların halkı kredi konusunda mağdur etmemesini ve desteklemesini istedi.

Tenge üzerinden yapılan spekülasyonları sert bir dille kınayan Nazarbayev, halktan resmi kaynakların yaptığı açıklamalara inanmalarını istedi. Bankalarda bulunan halkın paralarının yüzde 98’nin devlet güvencesi altında olduğunu, endişelenecek bir durumun olmadığını kaydetti. Merkez Bankası ve ulusal fondan dolar rezervinin 102 milyar doları aştığını hatırlatan Nazarbayev, endişeye yer olmadığını belirtti. Bazı kurumların dolar topladığını hatırlatan Nazarbayev, piyasanın tenge ihtiyacının karşılanmasının zaruri olduğunu daha önceden yurtdışı ile yapılan anlaşmalar haricinde piyasadan dolar toplayanların denetlenmesi talimatını verdi.

Toplantıda Nazarbayev'a bilgi veren Enerji Bakanı Vlademir Şkolnik, dünyanın en zengin petrol sahalarından biri olan Karaşagan’da üretime 2016 yılının ikinci yarısında başlayacaklarını söyledi. Kazakistan’da bulunan 3 rafineride yapılan modernizasyon çalışmalarının bu yıl tamamlanacağını ifade eden Şkolnik, son dönemdeki düşüş çerçevesinde petrole yüzde 25 indirim yaptıklarını aktardı.