Kazakistan Başbakanı Karim Masimov, Kazakistan’da doların bundan sonra dalgalı kurda işlem göreceğini duyurdu.

Kazakistan Merkez Bankası’nın Çarşamba günü aldığı karar üzerine dolar kuru bandını 175-188’den 188-198 tenge koridoruna genişletmesinden sonra bugün Kazakistan Başbakanı Karim Masimov ekonomi kurmayları ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Masimov, Kazakistan’ın en büyük ticari ortaklarından olan Rusya ve Çin’de son zamanlarda meydana gelen ekonomik değişiklikleri öngörerek ve uluslararası petrol piyasalarında baril fiyatlarının da düşüş göstermesi üzerine hükümet toplantısında aldıkları karar ile bundan sonra dövizde dalgalı kura geçtiklerini açıkladı.

Ekonomik gelişimin devamı, yeni iş imkanları ve fiyat istikrarının sürdürülmesi adına dalgalı kur sistemine geçtiklerini vurgulayan Masimov, küresel ekonominin zor günler yaşadığı bugünlerde Kazakistan hükümeti ve Merkez Bankası’nın da bugün itibariyle yeni para politikasını uygulamaya başlayacaklarını belirtti.

Önümüzdeki 5-7 yıl içerisinde petrol fiyatlarında olağan artış beklemediklerini kaydeden Masimov, ülke ekonomisinin lokomotif görevi yapacak olan Nurlu Jol (Nurlu Yol) gibi önemli ekonomi politikalarının destekleneceğini söyledi.

Kazakistan Merkez Bankası Başkanı Kayrat Kelimbetov ise yapılanın devalüasyon olmadığını ve daha önceden de duyurulduğu üzere Kazakistan’nda dövizde uygulanan koridor sisteminden vazgeçerek dalgalı kura geçtiklerini söyledi. Merkez Bankası’nın bundan sonra kur belirlemeyeceğini, kurun piyasaların arz ve talep dengesine göre belirleneceğini kaydeden Kelimbetov, dalgalı kurun uygulandığı ilk günde 1 Amerikan Doları'nın 255 tengeden işlem gördüğünü ve borsanın işlem hacminin 115,5 milyon dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti.

Uzmanlar, hafta başında 188 tengeden satılan 1 Amerikan Doları'nın bugün 255 tengeye çıkması halkta geçici paniğe sebep oldu ancak önümüzdeki günlerde piyasanın normalleşmesiyle halkın da duruma alışacağını düşünüyor.